Controversat si influent. Vrea sa stea departe de ochii presei, dar afacerile in care este implicat il aduc periodic in atentia mass-media. Cel mai recent eveniment care a facut din Liviu Luca (foto)subiect de presa este cumpararea unui pachet de 8% din actiunile detinute inca de stat la Petrom.

Nici negocierile cu actualul actionar majoritar de la Petrom, grupul austriac OMV, nu vor trece neobservate deoarece s-ar putea lasa cu concedieri in randul salariatilor. Iar Luca sustine ca nu va ceda in aceasta privinta.

Rep. Va considerati un om puternic?

Liviu Luca In momentul in care o sa fiu altfel decat acum 10-15 ani, atunci o sa imi crape obrazul de rusine. Daca vrei sa ma jignesti, spune-mi ca m-am ajuns. In momentul ala s-a terminat orice. Sper ca am ramas acelasi, poate putin mai ponderat in afirmatii.

Rep. Niciodata nu ati facut prea multe declaratii. Dimpotriva. Ati incercat sa fiti o persoana discreta si, cu toate acestea, sunteti vanat de presa.

Liviu Luca Nu imi place sa apar in presa. Vreau sa am o viata de familie linistita. In general nu ma privesc afacerile altora, decat afacerile oamenilor mei. Doar atat.

Rep. Vi s-au propus aceste functii in guvern?

Liviu Luca Ei... Cum dracu”... Mi s-au propus.

Rep. Cine v-a facut propunerile?

Liviu Luca Ce-ar fi sa ma apuc acum sa fac afirmatii care nu se pot demonstra. Gen Miron Cozma. Poate i-a propus cineva sa fie seful politiei sau ministru de interne, dar cum poti sa demonstrezi asta? E cuvant contra cuvant.

Rep. Si fosta si actuala putere v-au facut propuneri?

Liviu Luca Nu. Actuala putere nu mi-a facut nici o propunere.

Rep. La cine credeti ca se referea domnul Basescu cand a declarat ca „anumite grupuri de interese economice mafiotizate au facut achizitii in presa pentru a-si apara interesele”? V-ati simtit vizat?

Liviu Luca In primul rand, nu stiu ce inseamna mafiotizat. Eu, unul, vreau sa clarificam notiunile asupra carora discutam. Intrebati-l pe domnul Basescu.

Rep. Cum decurg negocierile cu OMV in privinta restructurarii Petrom?

Liviu Luca Bineinteles ca fiecare doreste ce este in interesul lui. Dar trebuie sa ajungem la o intelegere asupra numarului de oameni, asupra despagubirilor care se dau. OMV, cand a cumparat Petrom, stia cati oameni sunt. Dupa cum stiu eu nu a venit nimeni sa-i puna pistolul la tampla si sa-i spuna cumpara Petrom. A te plange banuiesc ca e de bon ton.

Parerea mea este ca Petrom trebuia sa ramana la stat. Dar fiecare e cu fixurile lui.

Rep. Veti lasa ceva de la dumneavoastra in privinta drepturilor angajatilor?

Liviu Luca Nimic. Unde este lege n-am ce renunta, unde este contract colectiv a fost o negociere si iar n-am ce renunta. Avem contract de munca semnat cu OMV.

Rep. Ce presupune restructurarea Petrom?

Liviu Luca Din cate imi dau eu seama presupune o apropiere de sistemul lor. Exista probleme majore in sistemul contabil. Ca sa poata sa integreze Petrom trebuie sa existe o linie de comunicatie, trebuie sa se inteleaga ce spune romanul si ce spune austriacul pentru ca daca nu se inteleg ii pandeste falimentul. Aici sunt problemele lor.

Sunt probleme si in modul in care inteleg ei extractia titeiului, prelucrarea titeiului...

Rep. Ati vrea o prelungire a contractului de exclusivitate pe care Petromservice il are cu Petrom si care expira in 2007?

Liviu Luca Intamplator, in Petromservice lucreaza aproape 20.000 de oameni care sunt cetateni romani. Noi avem contract pana in 2007, iar Petrom a fost cumparata cu acest contract.

Rep. Cine va putea cumpara actiuni din pachetul de 8% de la Petrom?

Liviu Luca Cine hotaraste gurvernul. Daca guvernul va hotari ca pentru toti lucratorii din Petrom si toti cei care au lucrat in Petrom, respectiv pensionari, pentru mine nu e nici o problema. Nu specifica ce organism va hotari cat va lua fiecare salariat...

Rep. Se stie ce procent va reveni fiecarui salariat?

Liviu Luca In Asociatie se stie si asta nu-mi place.

Rep. Totusi, ce se intelege prin fost salariat?

Liviu Luca Pensionarii din Petrom. Deocamdata sunt multe discutii contradictorii. Nu s-a clarificat ce se intelege prin fost salariat. Absolut toti banii sau toate actiunile care vor fi obtinute ca profit din aceasta afacere vor ramane blocate in contul bancii. Nu avem acces la banii astia. Banii raman in banca pana se hotaraste cine ii ia.

Rep. Intr-un interviu anterior, publicat tot de EVZ, ati declarat ca Sorin Ovidiu Vantu este consultantul dumneavoastra financiar. V-a sfatuit si cum sa procedati in cazul cumpararii celor 8% din actiunile Petrom?

Liviu Luca Sa va spun exact cum s-a intamplat. Si pot sa jur oricand pe Biblie ca asa a fost. Intr-o zi m-am trezit ca BCR m-a intrebat daca nu vrem sa ne finanteze aceasta actiune. In momentul in care am auzit ca cineva vrea sa ne finanteze cu 235 de milioane de euro, m-am speriat. Totusi, dupa socoteala mea, 235 de milioane de euro e o suma asa de mare incat nu se poate sa nu iti fie.

La interval de trei zile m-am trezit ca ma cauta un domn de la Londra, de la Credit Suisse First Boston (CSB). In momentul ala m-am dus repede la toaleta, m-am uitat in oglinda si era figura mea. Si CSB mi-a propus acelasi lucru. Si asa au inceput sa vina ofertele in avalansa. Cam asa a inceput povestea. Pentru asta pot sa pun mana pe Biblie si sa jur.

Rep. Aveti ceva de impartit cu Dan Voiculescu?

Liviu Luca L-am vazut pe domnul Voiculescu, cred, de doua ori in viata mea. O data un sfert de ora si o data doua minute. Sa-i de Dumnezeu sanatate. Eu in politica nu m-am bagat si n-am de gand sa ma bag.

Rep. Faceti afaceri cu politicieni?

Liviu Luca Am specificat in nenumarate randuri ca nu sunt afacerile mele. Eu sunt decat un vector. Atat. Eu reprezint interesul unui grup de oameni

„Sunt obligat sa scot profit din mass-media”

Rep. Credeti ca o sa scoateti profit din mass-media?

Liviu Luca Nu cred. Sunt convins. Sunt obligat sa scot profit din mass-media. Nu sunt banii mei, sunt banii oamenilor mei. Vreau sa fac acelasi lucru pe care Vantu a vrut sa-l faca la „Curentul”. Presa serioasa.

Rep. Ce profit a obtinut Petromservice in 2004?

Liviu Luca Inca nu s-a publicat. Cand o sa se publice, o sa spunem.

Rep. De ce ati ales sa finantati Realitatea prin publicitate?

Liviu Luca Daca eu va intreb de ce purtati costum de culoarea aceasta? Ce pot sa va spun este ca Realitatea va deveni rentabila. Mass-media vinde perceptie. Daca perceptia este de calitatea si continutul pe care publicul-tinta le agreeaza, atunci acea afacere creste si acea afacere valoreaza. Pentru ca imi place. Vedeti? E un raspuns.

Rep. Intentionati sa-l inlocuiti pe Sorin Rosca-Stanescude la conducerea Diviziei de presa scrisa a Petromservice?

Liviu Luca Din cate am auzit eu, Razvan Ionescu o sa fie inlocuit de la EVZ. Este o problema a trustului Ringier. Cel putin in lumea presei credeam ca nu se fac glume de genul asta.

Liviu Luca

Data nasterii: 15 august 1953

Stare civila: casatorit

Are o fiica de 24 de ani care a terminat Facultatea de Chimie Industriala, iar acum se inscrie la master

Studii: ing., absolvent al Facultatii de Petrol si Gaze, 1984

Activitate profesionala: 1984-1990, inginer petrolist la Braila, Boldesti; 1990-1993, prim-vicepresedinte al Confederatiei Sindicale Cartel Alfa; din 1990, presedinte al Federatiei Sindicatelor Petrom

Pozitia actuala: presedinte FSLI Petrom, presedinte UFS Atlas, prim-vicepresedinte CNSLR-Fratia

Petromservice

A fost infiintata in anul 2001

Are 20.000 de angajati

Desfasoara activitati in domeniul petrolului, gazelor, constructiilor si transportului

Are si contracte externe in Kazahstan si Siria

Societatea are cate un reprezentant in Kuwait si Egipt

Detine actiuni la Realitatea TV si Alpha TV

Un venit de peste 330 milioane dolari in 2004

Un portofoliu de peste 280 de clienti stabili

Peste 85.000 de actionari

Controverse

Petromservice are un contract controversat de exclusivitate cu Petrom. Controversat intrucat nu a fost obtinut prin licitatie, ci prin incredintare directa.

Se spune ca vrea sa controleze cele 8% din actiunile Petrom pentru ca legea prevede ca salariatii au dreptul sa cumpere actiuni, nu asociatia salariatilor.

Consilierul financiar al lui Liviu Luca este Sorin Ovidiu Vantu, un personaj controversat care este si strategul imperiului media creat in jurul Petromservice.

A fost comparat cu Jimmy Hoffa, celebrul sindicalist american din domeniul transporturilor, despre care se spune ca a folosit banii sindicalistilor in interes propriu.

Liviu Luca despre:

Dan Voiculescu

„Am de impartit cu domnul Voiculescu sau cu oricine altcineva, in Romania sau in afara tarii, momentul cand sunt atinse interesele oamenilor mei. Nu le sunt atinse interesele, nu avem nimic de impartit.”

Traian Basescu

„Cred ca daca domnul Basescu ar fi considerat ca eu reprezint interesele unui grup mafiot m-ar fi intrebat mai profund.”

OMV

„OMV, cand a cumparat Petrom, stia cati oameni sunt. Dupa cum stiu eu, nu a venit nimeni sa-i puna pistolul la tampla si sa-i spuna cumpara Petrom”.