Lipsa de flexibilitate in relatia angajat-angajator si restrictiile prevazute in noul Cod al Muncii vor avea ca efect orientarea investitorilor catre alte state, cum ar fi China.

Un Cod al Muncii este un act bilateral care trebuie sa permita flexibilitate atat angajatorului, cat si angajatului. Avantajul Romaniei a fost tocmai aceasta flexibilitate. Cei mai multi investitori plecau din tarile lor din cauza restrictiilor si dificultatilor in domeniul muncii.

Acum nu mai vin in Romania, se duc in China, a declarat ieri Dan Bedros, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.

IN PIERDERE. El a apreciat ca noua lege care reglementeaza relatiile din domeniul muncii contine prevederi "aberante". "Nu este normal ca un salariat al unei companii, care nu mai corespunde profesional, sa nu poata fi concediat de catre angajator.

O societate comerciala nu este sanatoriu. Angajatorul nu poate fi obligat sa il plateasca pe salariat in continuare si, in cazul in care il concediaza, sa-i plateasca compensatii salariale timp de 12 luni", a afirmat Bedros.

El considera ca pozitia sindicatelor in aceasta directie este una gresita, pentru ca, in realitate, astfel de prevederi nu protejeaza nici firma si nici salariatul.

"Nici o intreprindere nu poate sa reziste pe piata daca este in pierdere, iar prevederi de genul acesta nu aduc decat pierderi. Pe de alta parte, pentru a elimina plata compensatiilor salariale, angajatorii vor apela la intermediari, iar efectul va fi cresterea costurilor cu forta de munca", a spus Bedros.

AMELIORARI. Bedros, care este si directorul general al Alcatel Romania, a aratat, pe de alta parte, ca numeroase aspecte legate de relatia angajat-angajator au fost ameliorate prin noile reglementari.

"Este o directie buna, dar remarc ca aceia implicati in elaborarea Codului Muncii nu au avut curaj sa adopte o pozitie transanta in reglementarea relatiilor din domeniul muncii", a apreciat Bedros.

Proiectul noului Cod al Muncii a fost aprobat de Guvern la finele lunii iunie si a fost publicat in Monitorul Oficial cateva zile mai tarziu.

PATRONII SE PLANG DE CONTROALE

Numarul mare al controalelor din partea statului ii nemultumeste pe investitorii straini. "Un retailer foarte cunoscut s-a plans ca in trei luni a avut 46 de controale, in timp ce in Germania, in acelasi interval, a avut doar patru controale", a explicat seful Agentiei pentru Investitii Straine.