Reprezentantii MTS Leasing dezmint zvonurile potrivit carora firma germana ar fi solicitat justitiei inceperea procesului de lichidare. "Zvonurile nu reflecta nici pe departe realitatea. MTS nu se afla sub nici o forma in proces de lichidare", ne-a declarat Liviu Tavalug, seful agentiei teritoriale Timisoara si un apropiat al patronilor germani ai companiei.

El a precizat ca reprezentanta MTS Leasing GmbH este deschisa si in termen de maximum 10 zile vor fi demarate platile. "Clientii trebuie sa fie siguri de continuarea activitatii pe piata romaneasca. Platile vor incepe in maximum 10 zile, pe masura ce vor fi verificate santierele si devizele partiale de lucrari.

In prezent, lucram la centralizarea problemelor clientilor, urmand sa fie abordat fiecare santier in parte", a precizat oficialul MTS Leasing. El a mentionat ca problemele au aparut din cauza ca firmele de constructii au emis facturi pentru lucrari care nu se regasesc pe teren.

"Au solicitat mai multi bani decat ar fi trebuit conform graficului de lucrari si au bombardat cu facturi firma de la Frankfurt", a mai spus Tavalug, adaugand ca in prezent se iau masuri drastice pentru reluarea activitatii cu un management complet schimbat.

Potrivit declaratiilor sale, Liviu Tavalug urma sa plece ieri in Germania pentru a prezenta patronilor facturile si pentru a face o clasificare a acestora in vederea inceperii operarii platilor.

MTS Leasing a confirmat insa, printr-un comunicat citat de Mediafax, ca unul dintre consilierii financiari ai companiei, Calin Armen, a deturnat fondurile societatii si a disparut. Compania anunta la sfarsitul saptamanii trecute ca, "din motive care tin de rigoarea si corectitudinea sistemului german", a renuntat la serviciile de consultanta ale lui Calin Armen in urma cu circa o luna.

Calin Armen a fost presedintele Companiei Populare de Leasing din Bucuresti, firma sa fiind implicata in mai multe cazuri cu acuzatii de inselaciune. Nota trimisa agentilor din Romania infirma si faptul ca directorul de reprezentanta Mathias Metzen ar fi sustras bani sau documente apartinand MTS Leasing.

Doua reclamatii la OPC Ilfov

Potrivit consilierului de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Robert Hart, la Oficiul pentru Protectia Consumatorului Ilfov au fost inregistrate doua reclamatii privind activitatea MTS Leasing, care se afla in curs de solutionare. Hart a precizat ca OPC nu are decat atributii de verificare a clauzelor contractuale din punctul de vedere al informarii consumatorului.

In cazul in care din acest punct de vedere nu este respectata legea, OPC poate sa faca un control la societatea in cauza pentru a stabili exact culpa, putand acorda avertisment sau amenda. Restul este de competenta politiei.

MTS Leasing GmbH, companie specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing, cu sediul in Germania, a intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut prin intermediul unei reprezentante. Societatea are un capital social de 25.000 de euro, nefiind inscrisa la Registrul Comertului in Romania

Presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu a mentionat ca problemele aparute in jurul companiei MTS Leasing ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. Pentru scaderea riscului pe piata leasingului, ASLR sustine majorarea capitalului social minim obligatoriu al societatilor de profil, de la 500 de milioane de lei la 4 miliarde de lei.

Aceasta masura ar trebui sa fie inclusa in noua lege a leasingului. Constantinescu a aratat ca MTS Leasing nu face parte din ASLR, mentionand ca Asociatia poate fi contactata pentru consultanta de orice persoana care doreste sa apeleze la finantare prin leasing.

Vedere de departe

In ciuda scandalurilor care au inundat media, privind disparitia afaceristilor germani si posibila escrocherie, firma fratilor Metzen continua sa-si faca publicitate in ziarele romanesti.

Chiar ieri, in in timp ce investitorii care au pompat in firma germana milioane de euro bateau drumul de la OPC la Parchet pentru a aflat cate ceva despre soarta banilor lor, pe o jumatate de pagina din Jurnalul National se lafaia o reclama incurajatoare a firmei MTS.

O vedere color a fratilor Mentzen, care pe piata publicitatii costa cel putin 2000 de euro, consoleaza cinic "Draga intreprinzatorule, vino sa iti dam scrisoarea de confort MTS Leasing GmbH, pentru a-ti construi afacerea ta la tara."