Numarul persoanelor care au solicitat azil in Irlanda a scazut anul trecut cu 40%, fata de anul precedent, arata statisticile oficiale citate de cotidianul Irish Examiner.

Conform Inaltei Comisii ONU pentru Refugiati, in 2004 autoritatile de la Dublin au inregistrat 4.770 de aplicatii pentru obtinerea statutului de azilant, cel mai scazut numar din 1997 pana in prezent.

Tendinta de scadere a numarului de cereri de azil este intalnita in majoritatea tarilor industrializate, conform rapoartelor ONU, reducerea fiind de 22% per total si de 18% in cazul statelor UE.

Nigeria, Romania, Somalia, China si Sudanul ocupa primele cinci locuri in ceea ce priveste numarul tarilor din care provin cei mai multi solicitanti ai acestui statut.

"Trendul international este puternic descendent mai ales in ultimii doi ani", a declarat Peter O'Mahony, reprezentant al Consiliului Irlandez pentru Refugiati.

Oficialul a mai declarat ca scaderea numarului de cereri pentru acordarea de azil contrasteaza cu numarul mare de ordine de expulzare emise de autoritati - 2.866 in 2003 si 2.633 pana la sfarsitul lunii noiembrie 2004.