Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis modificarea normelor privind limitarea riscului de credit pentru imprumuturile persoanelor fizice, reglementari care vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

In esenta, aceste reglementari stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare - respectiv rata creditului si dobanda aferenta tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing, ori de cumparare de bunuri in rate - nu poate depasi un plafon maxim de 40 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz,

al familiei acestuia.

De asemenea, angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30 la suta, respectiv 35 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

De ce limiteaza BNR creditele in valuta

Dinamica creditului denominat in valuta (care in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii noua ani) a devansat-o semnificativ pe cea a componentei in lei, in ciuda inaspririi din luna martie a regimului rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta si a scaderii semnificative a ratelor dobanzii la creditele in lei.

Mentinerea unui ritm alert al cresterii creditului in valuta implica aparitia unor potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara - reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar, conducand in timp si la o anumita asimetrie la nivelul activelor si pasivelor.

In acest context, Consiliul de Administratie considera ca se impunea adoptarea unor masuri suplimentare pentru descurajarea creditarii in valuta, imbunatatirea structurii creditului neguvernamental si prevenirea aparitiei unor potentiale riscuri de ordin prudential.

Lege pentru institutiile de credit nebancare

Pentru a spori eficienta masurilor de limitare a riscului de credit pentru persoanele fizice si in concordanta cu memorandumul de politici economice agreat cu Fondul Monetar International, Executivul si Banca Nationala intentioneaza sa elaboreze un act normativ care sa stabileasca standarde minime de autorizare, reglementare si supraveghere pentru institutiile financiare nebancare.

In comunicatul primit la redactie, se arata ca Banca Nationala va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile economice si monetare, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure mentinerea conduitei prudente a politicii monetare in vederea atingerii tintelor de inflatie pe termen mediu si lung.

Modificarea mecanismului rezervelor minime obligatorii

Consiliul de Administratie a hotarat extinderea aplicarii ratei de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta indiferent de scadenta si de data atragerii lor.

Aceasta masura se va implementa in doua etape: aplicarea incepand cu 24 iulie pana pe 23 august 2005 a unei rate de 15 la suta pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani atrase inainte de 23 februarie 2005 inclusiv, si a unei rate de 30 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2005 pentru pasivele mentionate anterior.

Totodata, Consiliul de Administratie a decis reducerea, de la nivelul de 18 la suta la 16 la suta, a ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2005.