Al-Qaida a fost creata in 1988 de Osama bin Laden, impreuna cu Abdullah Azam, Mohammed Ataf si Ayman al-Zauahiri, fost nr. 2 in Jihadul egiptean. In august 1996, Bin Laden a difuzat celebra lui "declaratie de razboi" impotriva SUA.

Culmea ironiei, la inceputul anilor '80, SUA l-au sustinut si finantat in lupta lui de gherila din Afganistan impotriva Armatei Rosii sovietice, care invadase aceasta tara. Condusa inca de Bin Laden, Al-Qaida a fost implicata in actiuni in Algeria si Egipt, iar mai multe filiale europene ale ei sunt dirijate de membri ai Jihadului egiptean.

Retelele sale sunt prezente indeosebi in Albania, Cecenia, Bosnia, Tadjikistan, Somalia, Yemen, Kosovo, Olanda, Suedia si Marea Britanie. Intre cele 27 de mari atentate revendicate de Al-Qaida dupa 1993, cele mai importante sunt cele din SUA, Indonezia, Spania si, acum, Marea Britanie.

La 11 septembrie 2001, in SUA au fost lovite turnurile gemene de la World Trade Center, din New York, si Pentagonul din Washington. Al patrulea avion capturat de teroristi a cazut Pennsylvania. Numarul total al victimelor - 2.978. Pagubele materiale au fost uriase.

La 12 octombrie 2002 a avut loc un atentat cu o masina-capcana intr-o discoteca din insula indoneziana Bali, soldat cu 202 morti si 300 de raniti, in majoritate australieni. La 11 martie 2003, 191 de persoane (intre care 16 romani) au murit, iar circa 2.000 au fost ranite dupa seria de atentate cu dinamita ce au vizat mai multe trenuri si trei gari ale Madridului si de la periferie.

In fine, joi, 7 iulie, la Londra, Al-Qaida a comis cel mai mare carnaj din capitala britanica dupa al doilea razboi mondial. Pe scurt, este vorba de o retea terorista foarte sofisticata, ce recurge la tehnologiile cele mai moderne si poate lovi oricand si oriunde in lume. Cu cateva zile inainte de atentatul de la Londra, seful Scotland Yard anunta ca situatia este sub control.

Care sunt sansele sa previi un atac terorist? Este Romania o tinta?