Reuniunea la nivel inalt G8 cele mai dezvoltate tari din lume, plus Rusia, s-a incheiat la Gleneagles, in Scotia, cu adoptarea unui plan de actiune pentru Africa.

In ceea ce priveste cealalta tema majora a reuniunii, schimbarea climei globale, primul ministru al Marii Britanii Tony Blair a anuntat ca se intentioneaza inceperea unui nou dialog intre G8 si alte tari, in vederea incetinirii si in final a opririi procesului de incalzire globala.

Flancat de liderii tarilor din G8 si omologi lor africani, primul ministru Tony Blair a subliniat ca in pofida atentatelor de la Londra, reuniunea la nivel inalt de la Gleneagles si-a urmat programul.

"Umbra terorismului, in care ne aflam azi, nu va acoperi lucrurile pentru care am venit aici."

Presedintele Nigeriei, Olusegun Obasanjo, a folosit acelasi ton, pronuntandu-se asupra discutiilor cu liderii africani.

"Suntem multumiti ca interlocutorii nostri si-au reafirmat hotararea ferma de a nu se lasa abatuti de aceste acte teroriste - hotarare la care ne facem parte."

"Reuniunea liderilor G8 si a liderilor africani de la Gleneagles este un mare succes", a spus presedintele Nigeriei.

In conferinta de presa finala, primul ministru Tony Blair a declarat ca din comunicatul final se poate vedea ca exista vointa politica de a actiona in asa fel incat saracia sa ajunga de domeniul trecutului.

"E in natura politicii sa nu realizezi tot ceea ce vrei sa faci. Dar cu toate acestea, a spus dl Blair, cred ca am inregistrat progrese foarte substantiale."

In esenta, e vorba de o dublare a asistentei financiare pentru Africa, fata de nivelul actual.

Au fost mentionate de asemenea alte prioritati: asigurarea accesului universal la tratamentul anti-SIDA, stergerea datoriilor in cazul celor mai sarace natiuni, precum si angajamente privind o noua forta de mentinere a pacii pentru Africa.

In ceea ce priveste problema climei globale, Tony Blair a vorbit de lansarea unui nou dialog intre tarile G8 si alte tari, dialog ce ar urma sa reuneasca economiile bogate, precum Statele Unite si economii in ascensiune, precum India si China.

Scopul acestui dialog este de a incetini si in final de a pune capat incalzirii globale. In comunicatul final schimbarea climei este numita o problema serioasa pe termen lung.