Daca Morega e lider PNL, atunci fostul tovaras de chiolhanuri merita sa fie urmasul Bratienilor. Pacat ca s-a prapadit!

In aspra batalie pentru putere - pe de o parte cu caracatita PSD si balaurul PRM, pe de alta cu nevastuica PD -, Partidul National Liberal are de luptat si cu propriile slabiciuni, cumetrii sau chiar ticalosii.

In Bacau, unul dintre putinele orase mari in care detine puterea locala, PNL se afla in plin razboi civil. Liberalii vechi si neperformanti s-au ridicat impotriva liberalilor noi, clociti in incubatorul PUR si acreditati de priza la electorat.

Asa a ajuns Romeo Stavarache intr-o situatie caraghioasa: ales de bacauani, insa respins de propriul partid. In fond, de cei pe care i-a surclasat la alegerile de anul trecut.

Dar comedia maxima se joaca la olteni, in Gorj. Acolo salasluieste unul dintre marii dinozauri comunisti, care a supravietuit tuturor glaciatiunilor: Dan Ilie Morega. Exemplarul arata a Triceratops, dar este indubitabil un Tyranosaurus Rex.

Revolutia l-a prins in fruntea Cooperatiei gorjene, proaspat inaltat in rangul de Erou al Muncii Socialiste. Nici n-a fost greu, dat fiind ca organiza cu simt de raspundere multe dintre chiolhanurile printisorului Nicu Ceausescu.

Pe 22 decembrie 1989, gorjenii aveau cateva preocupari fundamentale: sa-i faca mustati si sa-i scoata ochii, in tablouri, lui Nicolae Ceausescu - tatal lui Nicusor – si sa intrebe cu infrigurare:

unde-i Morega, sa dea socoteala? Daca l-ar fi gasit, oamenii l-ar fi linsat pe cel considerat satrapul judetului care l-a dat lumii pe marele Brancusi.

Furia a trecut insa si, gratie FNS-ului clocit de Ion Iliescu pentru salvarea camarilei comuniste, Morega a continuat sa faca piruete in saua Puterii. Traseul sau postdecembrist este halucinant: FSN-PDSR-FDR-PDSR-ApR-PNL/Campeanu-PRM-PNL. Putine sunt partidele din Romania pe la care sa nu fi trecut acest cameleon!

Tragedia nu consta insa in incrancenarea lui Morega de a supravietui oricarei schimbari, oricat de radicala ar fi aceasta. Cu adevarat tragica este optiunea unui partid precum PNL de a tine in brate asemenea „modele” politice.

Sa ne mai amintim cateva lucruri. Morega a fost prefect in echipa lui Vacaroiu si inspector guvernamental in cea a lui Nastase. Acum este subprefect numit de PNL!

Pe langa toate astea, faptul ca s-a lasat pictat pe zidurile bisericii din Pades - tinutul de bastina al Vladimirescului -, in chip de sfant-nesfant, trece drept o gluma de pacatos neexorcizat la timp.

Daca PNL se afiseaza in anul 2005 cu tyranozauri precum Morega, atunci sa nu mai arate cu degetul spre crescatoria de brontozauri a PSD! Mai degraba sa-l scoata din mormant pe Nicu Ceausescu, prietenul satrapului de Gorj, si sa-l unga secretar general peste partidul Bratienilor!