Rechizitoriul intocmit de procurori dezvaluie mecanismul prin care directorul si redactorul-sef ai cotidianului „Ziua de Iasi” scoteau bani de la politicieni, directori si oameni de afaceri

Lista neagra

Persoane care acuza santajul

Mihail Popescu - vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi (2001)

Radu Fenechiu - fruntas al PNL Iasi (2004)

Mihai Giubernea - director SC Autobuzul SA Iasi (2003)

Ioan Budeanu - director RATEC Iasi (2004)

Radu Barbu - inginer RATEC Iasi (2005)

Tinel Sinescu - om de afaceri (2004)

Constantin Comanescu - om de afaceri (1999)

Constantin Soranescu - om de afaceri (2000)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea formulata de cei doi jurnalisti de la cotidianul „Ziua de Iasi”, acuzati de procurorii PNA de savarsirea infractiunilor de santaj, si a decis judecarea faptelor de catre Judecatoria Cluj-Napoca.

Directorul Florin Ghiocel Asimionesei si redactorul-sef Alin Tocan, ambii de la „Ziua de Iasi”, franciza a cotidianului „Ziua”, au fost trimisi in judecata pentru ca, in decursul a cativa ani, au santajat mai multe persoane, printre care oameni de afaceri si politicieni ieseni cum ar fi vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Mihail Gabriel Popescu, si deputatul Traian Dobre.

Restantierul santajist

In cursul anului 2001 - se arata in rechizitoriu -, Mihail Popescu a dispus verificarea situatiei chiriasilor care aveau restante la bugetul judetean, printre care si societatea editoare a cotidianului „Ziua de Iasi”. „Imediat dupa primirea somatiei, Florin Asimionesei s-a deplasat la biroul lui Mihail Popescu si i-a solicitat sa efectueze compensari ale datoriei (...

) Propunerea a fost refuzata (...) Dupa aproximativ o saptamana au inceput sa apara articole critice cu privire la activitatea vicepresedintelui Consiliului Judetean Iasi. Vazand ca atacurile nu inceteaza, Mihail Popescu s-a deplasat la sediul redactiei si i-a cerut invinuitului explicatii (...

) Florin Asimionesei i-a explicat ca atacurile sunt o urmare directa a faptului ca a emis somatiile de plata a chiriei, totodata i-a promis ca acestea vor inceta daca va primi cu titlu gratuit o cantitate de vin (...) si, de asemenea, daca il va ajuta sa cumpere sectia fostului ILF Iasi”, se arata in rechizitoriu.

Candidatul santajat

In acelasi document, aflat la voluminosul dosar de santaj, se mai arata ca si Radu Fenechiu, candidat la functia de primar al Iasiului, a fost santajat. In perioada campaniei electorale, Florin Asimionesei l-a sunat pe Fenechiu si i-a propus un contract de 7.000 de euro, dupa ce in decursul anilor 2002-2004 politicianul a mai cedat santajelor celor de la „Ziua de Iasi”.

„La inceput, Radu Fenechiu a evitat sa dea un raspuns transant, dar dupa apelurile telefonice si amenintari repetate, s-a oferit sa plateasca 1.500 de euro in contul ultimului contract”, se mai arata in actul procurorilor.

In cadrul unei discutii telefonice inregistrate de Radu Fenechiu, redata la dosar printr-un proces-verbal, reiese ca Asimionesei solicita o diferenta de pana la 10.000 de euro pentru publicitate. El ii reprosa lui Fenechiu ca doreste sa devina primar cu bani putini.

Asimionesei: „Bai, 2.000 de de dolari e bataie de joc, ba... Asta-i... Data trecuta, cand a fost data trecuta, tot au fost 13 milioane... aa... 250 de milioane”.

Fenechiu: „Cand asta?”

Asmionesei: „Acuma nici macar... nici macar 10.000 de euro, insumat... Da-o-ncolo de treab ... Daca nu conteaza ziarul nostru macar pentru suma asta, atunci bine... e ... in regula; asta e valoarea noastra. Da, ce, eu is la pot? Zi tu...”

Vine contractul, inceteaza atacul

In decembrie 2003, pentru a scapa de stresul atacurilor din presa, Mihai Giubernea, directorul SC Autobuzul SA, a acceptat sa incheie un contract pe o perioada de o luna, in valoare de 45 de milioane de lei. In ianuarie 2004, pentru ca a refuzat sa mai plateasca publicitatea, atacurile au fost reluate.

La randul sau, omul de afaceri Ioan Budeanu a refuzat sa cada in plasa santajului celor de la cotidianul iesean.

Directorul RATEC Iasi a fost luat la ochi dupa ce a cerut celor de la „Ziua de Iasi” sa achite contravaloarea unei restante de 80 de milioane de lei. In decursul lunii ianuarie 2005, Radu Barbu, inginer la RATEC, a incercat sa discute cu cei de la „Ziua de Iasi”. „Cu aceasta ocazie, Alin Tocan a solicitat incheierea unui contract de publicitate in valoare de 50 de milioane de lei”.

Propunerea a fost respinsa. Titel Sinescu, patronul unei afaceri anuale de peste 400 de miliarde de lei, a fost solicitat sa incheie, in aprilie 2004, un contract de publicitate in valoare de un miliard de lei.

Diploma pentru „tenacitate anti-santaj”

Constantin Comanescu este patron al unor societati comerciale cu o cifra de afaceri de 1.600 de miliarde pe an. In sesizarea facuta de omul de afaceri se arata ca Asimionesei si Ghiocel i-au propus, in 1999, un contract de publicitate in valoare de 200 de milioane de lei. „Pentru ca a refuzat, invinuitii l-au amenintat, in sensul ca refuzul va determina o campanie de presa”.

Acelasi om de afaceri a fost luat in vizor din nou in anul 2004, cand povestea s-a repetat. Un alt personaj santajat este Constantin Soranescu, sef serviciu RomTelecom Iasi. „Asimionesei i-a comunicat acestuia ca detine un dosar voluminos despre afacerile nelegale pe care le-ar fi facut cu fondurile societatii”.

Evitand posibile probleme, Soranescu a apelat la un alt om de afaceri, si impreuna au incheiat contractul de publicitate nr. 100/2000, in valoare de 18.000 de dolari.

Dupa acest contract au urmat alte propuneri, dar Soranescu a refuzat categoric, drept pentru care fostul primar Constantin Simirad i-a acordat, in 28 noiembrie 2003, o diploma de onoare „pentru tenacitatea cu care a rezistat santajului presei”.

Alta persoana santajata este, in opinia procurorilor PNA, directorul Directiei Vamale Regionale Iasi, care a refuzat sa acorde unei firme, al carei patron era prieten cu Asimionesei, scutire de la plata taxelor vamale.