Coalitia de guvernamant, mai putin PC-ul, vrea sa organizeze alegerile anticipate pe 16 octombrie, ne-a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. El a spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu isi va prezenta demisia joi (N.N - 14.07.2005), dupa ultima sedinta de guvern.

Joi seara, Tariceanu va merge la Palatul Cotroceni, pentru a-si prezenta demisia presedintelui Traian Basescu. Seful statului va organiza, vineri, consultari cu toate partidele parlamentare si tot vineri, dupa amiaza, il va desemna pe acelasi Tariceanu sa formeze un nou cabinet.

Basescu le va cere, tot vineri, presedintilor pesedisti ai celor doua Camere, sa convoace cat mai urgent Parlamentul, cel mai probabil luni.

Tariceanu se va prezenta in fata Legislativului cu aceeasi formula de cabinet, de doua ori, dupa care - spera Alianta PNL-PD - Senatul si Camera Deputatilor vor fi dizolvate si se vor declansa anticipatele.

„Noi vrem sa respectam termenul constitutional de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului, pentru ca PSD sa nu ajunga din nou sa conteste dizolvarea la Curtea Constitutionala. Si stim cu totii cum va judeca Curtea...”, a adaugat Olteanu.

El a spus ca, odata rezolvata aceasta chestiune, va fi anuntata data scrutinului, dupa care va mai trece o luna pana la inceperea efectiva a campaniei electorale. Campania ar putea incepe pe 1 octombrie si este preconizata sa dureze doua saptamani.

Acest calendar a fost intocmit, ieri, de catre o comisie formata din specialisti ai PNL, PD si UDMR. Conservatorii nu si-au trimis nici un reprezentant la negocieri, desi fusesera invitati.

Desi in convorbirea telefonica pe care a avut-o, joi dimineata, cu premierul Tariceanu, presedintele PC Dan Voiculescu l-a asigurat de tot sprijinul sau, conservatorii sunt inca in deruta si se tem sa angajeze oficial partidul.

Atat conservatorii, cat si cei din Alianta asteapta revenirea in tara a lui Dan Voiculescu si discutia lamuritoare a acestuia cu prim-ministrul.

Liderii liberali si democrati asteapta sa vada cum se va comporta PSD si daca sefii celor doua Camere legislative vor incerca sa taraganeze procedurile parlamentare, astfel incat sa dea peste cap planurile Aliantei de a face alegeri pe 16 octombrie.

Dincolo de planurile pe termen scurt, Alianta si presedintele Traian Basescu si-au rezolvat inca de acum problemele cu care s-ar fi confruntat daca alegerile s-ar fi tinut la termen, in 2008.

Pentru ca scrutinul a fost devansat, in 2009 alegerile parlamentare si cele prezidentiale se vor suprapune din nou, astfel ca Traian Basescu va putea, din nou, sa-si traga partidul dupa el.