Liderii PSD au pregatit in Kiseleff un "calendar" al contraofensivei la anticipate.

Dupa ce anuntasera joi ca merg la alegeri fara probleme, strategii partidului au schimbat socotelile si au facut un plan de bataie impotriva lui Traian Basescu.

Juristii partidului au gasit in Constitutie si in procedurile parlamentare o modalitate de a se bloca declansarea anticipatelor pana spre iarna, astfel incat sa nu poata fi organizate asa cum isi doreste Alianta, inainte de publicarea raportului de tara, asteptat a fi unul destul de devaforabil actualei guvernari.

Astfel, dupa ce va fi respins in Parlament prima data guvernul Aliantei, PSD va cere consultari cu seful statului pentru formarea unei noi majoritati parlamentare si acceptarea unui nou premier care sa aduca in fata Parlamentului un guvern, eventual de uniune nationala.

Daca Basescu refuza, PSD va depune plangere la Curtea Constitutionala si va incepe procedurile de suspendare a presedintelui, mizand pe voturile PRM si ale conservatorilor lui Dan Voiculescu.

Ultimatum pentru Voiculescu

Sub amenintarea cu iesirea din Parlament si de la guvernare, Dan Voiculescu negociaza in stanga si in dreapta, cu toata lumea, nu conteaza culoarea politica, pentru a-si gasi un "vehicul" pentru partiduletul sau lipsit de sanse. Sambata seara, liderul PC Dan Voiculescu a avut discutii telefonice cu liderul PSD Mircea Geoana.

Asta nu l-a impiedicat ca la malul marii, tot sambata, sa analizeze cu Tariceanu modul prin care partidul sau poate ramane la putere: fuziune rapida cu PNL si locuri eligibile pe listele Aliantei. Ca de obicei, moneda de schimb a fost Antena 1.

Mai exista o varianta de salvare pentru Partidul Conservator, respectiv tot o fuziune, dar cu PD. Aceasta este insa mai putin probabila, avand in vedere ca Dan Voiculescu a fost intotdeauna considerat de Traian Basescu "solutia imorala a politicii".

Scaderea pragului electoral la 4%

Alianta doreste reducerea pragului electoral la 4 la suta pentru a facilita intrarea UDMR in Parlament. Pe ultima suta de metri, Guvernul Tariceanu va da o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii electorale in care se va stipula reducerea perioadei de campanie la doua saptamani si reducerea pragului electoral de la 5 la 4%.