Premierul Luxemburgului poate rasufla usurat, pentru ca tara sa a votat pentru proiectul Constitutiei Europene. El anuntase ca in caz contrar va demisiona.

Luxemburgul are 230 de mii de cetateni cu drept de vot, la o populatie de 450 de mii de locuitori. Este tara care primeste cele mai mari fonduri din partea Uniunii Europene pe cap de locuitor.

Se pare ca totusi rezultatul referendumurilor anterioare din Franta si Olanda (unde s-a votat impotriva Constitutiei Europene) a influentat in special populatia rurala din Luxemburg, care s-a dovedit mai sensibila la argumentele celor care au facut campanie impotriva proiectului constitutional.

Argumentele impotriva

Printre argumentele de acest gen a fost si ideea ca Europa se extinde prea repede si nu face destul pentru a preveni si combate infractionalitatea transfrontaliera, imigratia ilegala si cresterea somajului.

Pina la urma insa, cei care au votat pentru au predominat.

Soarta tratatului ramine incerta

Chiar cu votul de duminica din Luxemburg, soarta Constitutiei Europene este neclara, pentru ca e nevoie de ratificarea ei in toate cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene. Altfel nu poate intra in vigoare.

pe larg in BBC