Dupa vestul si sudul tarii, inundatiile au ajuns si in est, iar hidrologii avertizeaza ca astazi s-ar putea produce viituri pe unele rauri si in nordul Romaniei. "De astazi, de la ora 12.

00, pana maine, pot aparea probleme deosebite in judetele Caras-Severin, Gorj, Brasov, o parte a Sibiului, in sudul judetului Harghita, in vestul judetului Vrancea, in Buzau si Bacau, dar si in partea subcarpatica a Munteniei", ne-a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

In unele zone, cantitatile de precipitatii pot atinge si 100 de litri pe metrul patrat. Autoritatile ar trebui sa fie atente la debitele de pe raurile Tur, Iza, Lapus, catre Bistrita-Nasaud, Jiu, Motru, Oltet, Trotus, Tarnava si Putna.

Paraul Voronet s-a transformat in fluviu

Sambata, in judetul Suceava, o rupere de nori, insotita de descarcari electrice, care a tinut doar doua ore, a provocat pagube insemnate in comunele Moldovita, Capu Campului, Slatina, sat Gainesti, Stulpicani, Iacobeni, Bosanci, Berchisesti, Veresti, in cartierul Voronet din municipiul Gura Humorului si in orasul Liteni. In acest judet au fost inundate aproape o suta de locuinte.

Pe Drumul Judetean 176 Moldovita Arges a fost spalat balastul, Drumul Judetean 209A a fost acoperit pe o lungime de doi kilometri cu aluviuni, iar pe 208A, Stirbat-Liteni, a fost intrerupta circulatia. De asemenea, podetul de pe drumul comunal 31 Negrileasa Stulpicani a fost distrus. Manastirea Voronet nu a avut de suferit, pentru ca este construita la 200 de metri de parau, pe un loc mai inalt.

O tabara pentru copii, care era amenajata in amonte de Manastirea Voronet, a fost evacuata, dupa ce ramasese izolata. Cele mai multe constructii care au fost afectate erau case de vacanta construite foarte aproape de apa.

Dezastru in Alba, Harghita si Mehedinti

In judetul Alba au fost inundate peste 20 de gospodarii, iar un drum judetean este impracticabil. Cele mai afectate localitati au fost municipiul Aiud si comuna Livezile. Aici, in urma revarsarii Vaii Aiudului si Inzelului, Drumul Judetean 107 M a fost spalat si acoperit cu aluviuni pe o portiune de peste 250 de metri.

Tot in Aiud, aproximativ 40 de persoane din cartierul Bufa au fost evacuate sambata seara de catre pompieri, locuintele acestora fiind in pericol sa fie inundate in cazul in care ar fi cedat digul de protectie de pe Valea Aiudului. Inundatiile au afectat si sapte localitati din judetul Harghita.

Din cauza caderilor abundente de precipitatii, dar si a aluviunilor venite de pe versanti, au fost inundate aproximativ 200 de gospodarii, iar 16 kilometri de drumuri comunale si forestiere, dar si cateva poduri si podete au fost afectate de ape. Ploile torentiale si descarcarile electrice au afectat localitatile Balan, Tulghes, Corbu, Mihaileni, Remetea, Sandominic si Lunca de Jos.

in judetul Mehedinti au fost inundate 118 gospodarii si peste 175 hectare teren agricol. Viiturile formate pe doua paraie din comunele Husnicioara si Brosteni si apele pluviale de pe versanti, unde pe alocuri s-au inregistat 50 de litri pe metrul patrat, au calamitat patru drumuri judetene, trei poduri si culturile de pe 175 hectare.

in comunele Cazanesti, Sisesti si Corcova, din cauza apelor crescute, 27 de case au fost partial distruse.

Circulatia feroviara, intrerupta in zona Aiud

Circulatia feroviara a fost intrerupta, in noaptea de sambata spre duminica, intre localitatile Teius si Aiud, din judetul Alba.

La miezul noptii, precipitatiile puternice au produs revarsarea paraului Aiudel, care a inundat ambele linii de cale ferata in apropierea municipiului Aiud, iar autoritatile din Alba au dispus imediat intreruperea circulatiei feroviare in zona, fiind blocata legatura pe calea ferata intre Teius si Aiud.

Locuitorii dintr-un catun din Cluj - izolati

Peste 170 de persoane din catunul Pietroasa, judetul Cluj, au ramas izolate din cauza ploilor inregistrate in noaptea de sambata spre duminica. Apa a inundat, in mai multe zone, DJ 103 G, care face legatura intre localitatile Moldovenesti si Podeni. Din cauza furtunii, drumul s-a surpat pe o portiune de aproximativ 15 metri.

Vaslui - singurul judet care s-a pregatit pentru inundatii

Autoritatile din judetul Vaslui au fost singurele din tara care au luat masurile necesare trimise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, pentru evitarea inundatiilor si eliminarea eventualelor pagube. Toate prefecturile din tara au primit saptamana trecuta o adresa prin care se specificau masurile concrete care trebuie intreprinse.

Aceste masuri vizau, in special, acumularile mici si prevedeau pregolirea tuturor acumularilor piscicole si cele pentru irigatii, in vederea preluarii unor volume suplimentare de apa, deblocarea golirilor de fund si a descarcatorilor de ape mari ale acestora, efectuarea unor suprainaltari cu saci, pentru evitarea deversarilor, curatarea rigolelor si santurilor de scurgere in localitati, precum si

asigurarea scurgerii apelor mari in zona podurilor si podetelor. Cu toate ca cei responsabili au primit adrese prin care li se cerea sa remedieze defectiunile, nimeni nu s-a sinchisit sa ia vreo masura. Pentru judetul Teleorman, de exemplu, masurile au fost stabilite la controalele din aceasta primavara si au avut ca termen-limita de realizare luna mai.

Lucrarile pentru remedierea deficientelor semnalate nu au fost realizate insa, ceea ce a condus la inundatii.

Autoritatile raman in alerta pana miercuri

La sedinta extraordinara a Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului s-a stabilit ca toate unitatile teritoriale ale Administratiei Nationale "Apele Romane" si ale Agentiilor de Protectia Mediului sa ramana in stare de alerta pana miercuri.