Din aprilie anul acesta, strainii au acces la depozite bancare romanesti, iar de curand este posibil ca si romanii sa-si poata deschide conturi la banci “din afara”. Acest lucru genereaza insa doua probleme. Una este legata de randamente. In cazul depozitelor, dobanzile din Europa de Vest sunt mai mici decat in Romania.

La credite este la fel, dar aici apare a doua problema - se cer garantii serioase. Una peste alta, e vorba despre o libertate care va ramane, mult timp de-acum incolo, nefolosita.

Pentru plasarea economiilor in strainatate, romanii mai au, teoretic, doua variante: la Bursa sau in proprietati imobiliare. Pentru a avea acces la Bursele straine este insa nevoie de un consultant-intermediar, ceea ce poate majora sensibil costurile.

Pana in prezent, putinii romani care “jucau” la alte Burse decat BVB o faceau pentru speculatii pe cursul de schimb - in special euro-dolar si lira sterlina-dolar

Elvetia, raiul banilor

Romanii pot apela la banci din afara tarii pentru credite sau depozite, dar nivelul dobanzilor si costurile suplimentare mentin mai atractive ofertele bancare din tara

Liberalizarea accesului rezidentilor romani la creditele si conturile din strainatate nu va aduce mari schimbari in peisajul bancar romanesc. Institutiile autohtone din doemniu nu par a fi influentate de aceasta masura, in principal datorita faptului ca ofertele din afara sunt mult mai costisitoare

Dupa ce Banca Nationala a decis sa modifice regulamentul valutar astfel incat rezidentii romani sa aiba acces la instrumentele bancare din strainatate, au existat unele voci care considerau ca aceasta miscare va influenta piata bancara romaneasca, in special pe cea a creditelor.

Au fost inaintate chiar si unele cifre potrivit carora dobanzile practicate in afara ar ajunge undeva la 3-4%, iar costurile aferente imprumuturilor s-ar reduce de aproape trei ori. Bancherii afirma insa ca impactul asupra pietei din Romania va fi aproape nesemnificativ.

Dobanzi mai mici, costuri mai mari

„Aceasta masura nu implica efecte majore in piata creditelor din Romania in ceea ce priveste nivelul dobanzilor si conditiile de eligibilitate, care sunt determinate in principal de alti factori, specifici mediului bancar si economic”, spune Liliana Damianov, director Administrare Finante Personale, HVB Bank Romania.

In primul rand, trebuie spus ca dobanzile la credite practicate in strainatate nu sunt nici pe departe la nivelul de 3-4%. Diferenta procentuala, in cazul unui credit de nevoi personale de exemplu, este de doar doua-trei puncte. In plus, costurile contractarii unui astfel de credit de catre un roman la o banca din Uniunea Europeana cresc semnificativ.

“Dupa euforia liberalizarii, se va constata ca ai nevoie de intermediari pentru a facilita demersul, de o documentatie in limba straina, care trebuie autentificata (deci costuri suplimentare), proceduri spinoase de evaluare si constituire a garantiilor (alte costuri).

Prin urmare, nu intrevad costuri ale creditului mai mici, avand in vedere ca si in afara granitelor clasificarea riscului e similara celei din Romania”, afirma Petre Dima, director Divizie Organizare si Reglementare, Banca Romaneasca.

Depozite fara profit

Nici in ceea ce priveste depozitele, nivelul dobanzilor nu favorizeaza bancile din UE, neexistand diferente notabile care sa duca la scurgerea de capital in afara, pentru valorificare. Mai mult, daca luam in calcul costurile de transfer si faptul ca veniturile din dobanzi sunt impozitate, observam ca eventualele castiguri sunt anulate.

In cazul creditelor, chiar daca prezenta solicitantului poate sa nu fie necesara, cheltuielile ulterioare privind autentificarea documentelor de reprezentare, a imputernicirilor sunt suficient de mari. In plus, pentru orice evaluare de garantii sau de proiect, specialistii straini vor taxa mult mai dur decat cei din Romania.

Clienti putini pentru bancile din UE

Se pare, asadar, ca de aceasta masura vor beneficia, atunci cand va intra in vigoare, doar o mica parte din clientii romani. De fapt, e vorba de clienti persoane juridice - firme ce sustin proiecte mari, de anvergura, in care sunt implicati investitori straini si care pot alege sa se reorienteze catre capitalul strain.

“Solicitarile vor fi mai numeroase atunci cand intermediari autohtoni si externi vor avea posibilitatea de a oferi expertiza profesionala necesara in astfel de demersuri, la costuri rezonabile. Asemenea firme de consultanta sunt inca putine si costisitoare”, crede Petre Dima, de la Banca Romaneasca.

In ceea ce priveste persoanele fizice, singurii avantajati de aceasta liberalizare pot fi cei aflati legal la munca in strainatate, care vor putea deschide conturi si transfera banii in tara la costuri mai mici.

Seiful elvetian

Atunci cand vine vorba de banci straine, primul gand se indreapta automat catre Elvetia. Pe langa ceasuri si ciocolata, brandul de tara al Elvetiei mizeaza pe sistemul bancar, considerat cel mai sigur.

Dar de ce ce Elvetia si nu Anglia sau chiar Germania? Pentru ca principalul atu al bancilor elvetiene nu este dat de calitatea serviciilor sau de dobanzile atractive, nici chiar de siguranta plasamentelor facute de banci, ci de secretul bancar.

Sistemul bancar elvetian are o conceptie atat de aparte vizavi de secretul bancar, incat, chiar si la solicitarile institutiilor care se ocupa de prevenirea si combaterea evaziunii sau a spalarii banilor, bancile nu furnizeaza decat un set minim de date. Fara a iesi insa de sub incidenta legii.

Acest lucru nu inseamna ca oricine isi poate deschide, in orice conditii, un depozit la o astfel de banca. In primul rand, prezenta la sediul bancii este obligatorie. Odata ajuns acolo vei fi “puricat” la sange - de la obligativitatea prezentarii pasaportului pana la dovezi privind activitatea profesionala si existenta firmei la care lucrezi.

Paradox imobiliar: case ieftine, dar costisitoare

Chiar daca la noi o locuinta este, in medie, de patru ori mai ieftina decat in Occident, salariul mediu e mai “ieftin” de cel putin zece ori

Nu exista restrictii majore in calea romanilor care vor sa-si plaseze economiile in proprietati imobiliare in afara granitelor tarii. Exista insa state in care este dificil sa cumperi terenuri, mai ales ca persoana fizica

Pretul locuintelor din Romania a crescut de doua-trei ori in ultimii trei ani. Fenomenul a dat prilej unora sa afirme ca in statele europene dezvoltate gasesti case mai ieftine, desi acolo oamenii au salarii mai mari. Afirmatia este adevarata daca ne referim la puterea medie de cumparare - preturile “romanesti” sunt mai mari.

Conditii pentru cumparare

Romanii pot sa cumpere atat case, cat si terenuri in toate tarile din Uniunea Europeana. In Italia, Franta, Spania, Portugalia sau Germania nu exista nici o restrictie privind cetatenia sau dreptul de lucru in statul respectiv. La fel in Statele Unite ale Americii, Canada si Marea Britanie, unde oricine poate sa cumpere o proprietate.

In cazul nostru este insa nevoie de viza de intrare in aceste tari.

Cel mai greu este sa devii proprietar in Elvetia, care are una dintre cele mai restrictive legislatii imobiliare. Iar daca trec de “testele” elvetiene, strainii pot cumpara case, nu si terenuri.

In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, exista unele tari, printre care si Romania, in care nerezidentii nu pot sa cumpere terenuri decat prin intermediul firmelor, nu ca persoane fizice.

SUA: vila cu 300.000 de dolari

Investitiile in domeniul imobiliar au, in Statele Unite, o crestere anuala de 6-7%. In unele zone, aceasta medie depaseste chiar 8% (Miami). Nu sunt insa rare cazurile in care anumite proprietati inregistreaza cresteri anuale de peste 15%.

Reglementarile din SUA stabilesc faptul ca, in tranzactiile imobiliare, atat agentul cumparatorului, cat si al vanzatorului percep comisioane doar de la vanzator. Florida este una dintre cele mai interesante zone din punct de vedere imobiliar. O vila se poate cumpara, in functie de marime, locatie si dotari, cu 300.000-1.000.000 de dolari.

Un apartament se vinde la preturi cuprinse intre 180.000 si 600.000 de dolari.

Austria: apartament cu 150.000 euro

In capitala Austriei, o vila modesta costa in jur de 300.000 de euro, iar un apartament in centru (cu doua camere) se vinde cu 150.000 de euro. Sunt si la ei insa diferente in functie de zona, preturile pentru un apartament putand ajunge si la 300.000 de euro.

Grecia: teren, 1.000 euro/mp

Cladirile au o arhitectura foarte apreciata de specialisti - stilurile de constructie nu sunt foarte diferite, imobile cochete, terase multe. La preturi insa, Grecia nu face exceptie de la media Uniunii Europene. Un apartament cu doua camere costa, in functie de zona, intre 100.000 si 250.000 euro. Terenurile sunt si mai scumpe: 1.000 euro/mp, si asta la periferia capitalei.

Elvetia: garsoniera cu 300.000 euro

Cel mai ieftin apartament din Geneva costa 460.000 de franci elvetieni. Adica putin peste 300.000 euro. Este, de fapt, o garsoniera cu o singura camera de locuit, plus bucatarie, baie si balcon, iar suprafata totala este de 80 mp. Cam cat un apartament cu trei camere in Bucuresti, care se vinde, in functie de zona, la preturi cuprinse intre 35.000 si 150.000 de euro.

In }ara Cantoanelor, un astfel de apartament costa peste 450.000 de euro. Ce sa mai vorbim de vile... Trei-patru camere, bucatarie, baie, garaj, gradina, toate acestea se duc spre 1.300.000 euro, fata de 300.000 in Bucuresti, intr-o zona buna.

Bursele straine, greu accesibile

Desi actorii de la BVB sustin ca nu se observa in prezent o cerere mare din partea jucatorilor autohtoni pentru investitii pe bursele externe, este posibil ca unii dintre acestia sa prefere, in perioada urmatoare, si alte piete de capital

O explicatie pentru plasarea investitiilor autohtone pe bursele straine ar fi varietatea mai mare a instrumentelor oferite pentru plasamente, precum si stabilitatea cotatiilor (vezi tabel). Specialistii cred insa ca piata de capital romaneasca are perspective sa mai ofere randamente foarte bune, in conditiile unor eforturi de analiza inca reduse din partea investitorilor.

In plus, procedurile de investitie pe pietele straine sunt inca necunoscute multor investitori, iar pasii de urmat sunt putin mai complicati fata de cei de la BVB.

In principiu, initierea unei investitii la o bursa externa urmeaza aceleasi etape ca si la BVB sau Rasdaq. In primul rand, trebuie selectata societatea de brokeraj care va onora ordinele de tranzactionare, apoi este necesar ca investitorul sa-si deschida cont la societatea respectiva, unde va transfera si fondurile necesare.

Dar studierea ofertelor si alegerea unei societati de brokeraj straine cu care sa se deruleze colaborarea sunt mai complicate decat in Romania, intrucat termenii legati de conditii de tranzactionare, comisioane, sume minime si proceduri sunt diferiti de cei din Romania.

O varianta mai simpla

Pentru a cumpara actiuni la o bursa straina este mai usor ca jucatorul sa apeleze la serviciile unei societati de consultanta cu platforma de tranzactionare online. Procedura deschiderii contului este mai simpla si necesita urmarirea a trei pasi: contactarea societatii de consultanta, semnarea contractului pentru deschiderea contului si transferul fondurilor.

Dupa deschiderea contului, jucatorul isi poate instala platforma de tranzactionare online, de unde obtine informatii cu privire la evolutiile pietelor bursiere straine, poate urmarii cotatiile actiunilor in timp real si poate realiza tranzactii fara a fi necesara contactarea unui alt intermediar.

Costuri

Din punctul de vedere al costurilor unor investitii la o bursa straina, acestea sunt, in multe cazuri, mai reduse decat la BVB. Daca luam in calcul comisioanele percepute la tranzactionarea pe unele burse straine, incluse si in tarifele caselor de brokeraj, constatam ca este mai ieftin un plasament pe o bursa externa.

Mentionam ca la BVB comisioanele percepute sunt, de regula, de 0,25% pentru tranzactiile de vanzare si 0,17% pentru cele de cumparare.

Pentru comparatie, Bursa de la Budapesta percepe un comision de 0,015% pentru fiecare tranzactie incheiata, cea de la Viena 0,04%, la Vilnius, 0,07%, iar la Praga, intre 0,015% si 0,07%. O bursa dezvoltata, precum cea de la New York (NYSE), nu percepe comision pentru tranzactionarea unor pachete de actiuni mai mici de 2.100 de titluri. Pentru tranzactionarea unor pachete mai mici de 5.

000 de titluri, valoarea comisionului platit este de 0,0023 dolari, iar pentru cele care depasesc acest nivel - de 0,0001 dolari. Bursa din Londra percepe un comision mai mare decat la BVB: 0,8% din valoarea tranzactiilor.

Vesti bune

In perspectiva integrarii la Uniunea Europeana, noua lege a pietei de capital permite societatilor de borkeraj romanesti sa deruleze activitati de intermediere si pe bursele straine. Cu toate acestea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu se grabeste sa autorizeze societatilor romanesti de servicii de investitii financiare (SSIF) pentru a presta activitati pe bursele straine.

Una dintre motivatiile CNVM ar fi imposibilitatea supravegherii unor asemenea activitati pana in 2007, ne-a declarat un broker. Dar dupa aceasta data exista sanse mari ca brokerii romani sa activeze si la bursele straine.

Tabel: Evolutia indicilor bursieri pentru principalele burse straine in comparatie cu BVB

Indice Piata Variatie in 2004

BET-C Bursa de Valori Bucuresti 103,77%

BET Bursa de Valori Bucuresti 101,2%

BET-FI Bursa de Valori Bucuresti 115,5%

ATX Bursa de Valori Viena 57,36%

PX-GLOB Bursa din Praga 50,9%

WIG Bursa din Varsovia 27,9%

WIG20 Bursa din Varsovia 24,6%

NYSE Composite Bursa din New York 12,57%

FTSE Bursa din Londra 9,2%

Nikkei Bursa din Tokyo 7,6%

DAX Bursa din Frankfurt 7,3%

ndrei Stefan, Daniela Ionescu, Edward Pastia, Rodica Orjanu