S-a implinit dorinta Marinarului: va avea anticipate. Vointa politica este acum mai puternica decat procedura, iar dorinta de “intoarcere la popor” e mai mare decat orice suferinta provocata de inundatii. In cel mai greu an de dupa ’89, guvernantii au ales sa se joace de-a votul.

Pentru anul 2005, manualele de istorie de peste cativa ani vor fi obligate sa aloce cateva pagini in incercarea de a explica totul. Cele mai mari inundatii, prima rapire a unor ziaristi romani, denominarea, prima editie a anticipatelor si ratarea integrarii in UE. Si inca n-a trecut decat jumatate de an.

Politicienii au uitat deja, de cateva zile, de tot ceea ce nu are legatura cu anticipatele. Nici macar faptul ca jumatate de tara este din nou sub ape. Au noroc doar sucevenii, ca l-a prins pe ministrul agriculturii viitura in judet, la serbarea zilei de nastere. In rest... “Sa nu va asteptati sa va acopere Guvernul pagubele. Asigurati-va!”, le-a spus ministrul Blaga victimelor din sud.

De voie-de nevoie, a intrat si PSD in joc. S-a aratat dispus sa uite de crizele din ultima vreme chiar si Ion Iliescu, odihnit si curatat, numai bun de lansat la apa pentru atragerea electoratului. Ba chiar si usile spre UDMR si PC s-au deschis brusc. Asta in conditiile in care consevatorii lui Voiculescu nu au nici o sansa sa mai prinda Parlamentul fara sa fie adoptati de puternicii zilei.

Nici in Alianta nu se vorbeste despre altceva. Se promit locuri in Parlament, se amana demisia Guvernului pana la adoptarea ordonantelor de urgenta absolut necesare pentru asigurarea activitatii. Norii negri se aduna insa deasupra listelor cu candidati, in conditiile in care democratii au urcat in sondaje si vor jumatate din locurile eligibile.

Va fi cam greu, in conditiile acestea, sa-si pastreze toti parlamentarii fotoliile favorite.

Si in toata agitatia aceasta, prea putin observa ca cei mai buni si mai inimosi dintre noi pleaca in liniste. Acolo unde lupta pentru putere a fost castigata cu mult timp inainte de viata. Dumnezeu insusi vrea sa inteleaga ce se intampla in lumea noastra asa ca a decis sa-Si faca trust de presa. I-a luat la El pe cei mai priceputi. Bafta Adi! Bafta Gabi!