Din sudul Romaniei, inundatiile s-au mutat in Moldova si in centrul tarii. Nici regiunile afectate pina acum de inundatii nu au scapat, inca. Conform datelor Administratiei Nationale de Meteorologie ploile se vor intoarce de unde au inceput: in Banat.

Mii de case inundate, gospodarii, animale si autoturisme luate de ape. Politia si jandarmeria au intrat in alerta de gradul unu, iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in alerta de gradul doi. Noile judete afectate de inundatii sint Suceava, Sibiu, Harghita, Mehedinti si Arges. Pericolul nu a trecut inca, sustin autoritatile. Potopul va continua pina miercuri.

Cele mai insemnate precipitatii vor fi in Banat, Crisana si Maramures. Nici celelalte regiuni ale tarii nu vor fi ocolite. Meteorologii au avertizat: cantitatea de precipitatii de saptamina aceasta va depasi cotele normale.

Suceava, sub teroarea apelor

Specialistii spun ca in zonele afectate la sfirsitul saptaminii a plouat in doua ore cit ar fi trebuit sa ploua in sase luni. Cea mai tragica situatie

s-a inregistrat in zona orasului Gura Humorului, acolo unde, simbata, in jurul orei 20.00, din cauza unei ruperi de nori, piriul Voronet, un firicel de apa de numai citiva zeci de centimetri, s-a transformat intr-un adevarat torent care a inundat 12 cabane de vacanta din amonte de Manastirea Voronet si a avariat nu mai putin de 16 autoturisme.

Masinile, parcate in curtile caselor de vacanta, au fost luate pe sus de torenti si purtate la distante de sute de metri.

A stat agatat toata noaptea de un copac

Trei dintre proprietarii autoturismelor au fost luati de viitura dupa ce au incercat sa-si salveze masinile, fiind dati disparuti. Doi dintre ei au fost gasiti doua ore mai tirziu si transportati la Spitalul din Gura Humorului, iar al treilea a fost descoperit ieri, in jurul orei 10.00, dupa ce toata noaptea a stat agatat de un copac.

80 de copii, dintre care cinci americani, aflati intr-o tabara din zona, au ramas total izolati, dupa ce podul care traversa piriul Voronet a fost luat de apele involburate. Pentru a se salva de viitura, acestia au fost nevoiti sa fuga in padure, fiind evacuati ieri in jurul prinzului de echipele de interventie.

In zona afectata s-a ajuns cu greu deoarece o portiune de drum forestier a fost rupta de ape. •

Primavara e ca vara, rosia dispare

Guvernul a aprobat Strategia Nationala a Romaniei privind schimbarile climatice, bazindu-se pe studii privitoare la schimbarile climatice care vor fi in anii viitori. Daca emisiile de gaze nu vor fi reduse, efectele se vor vedea atit la culturile agricole, cit si la fauna si flora. Agricultura romaneasca trebuie adaptata, regindita pe zone si tinind cont de schimbari climatice.

„S-ar putea ca rosiile sa nu mai poata fi cultivate in zona subcarpatica, s-ar putea ca acestea sa nu mai fie rentabile de crescut din cauza lipsei apei sau a caldurii excesive“, spun specialisti din Ministerul Mediului. Tendinta ca ploile sa fie mai scurte, sa apara tot mai des, iar cantitatile de apa pe metru patrat sa fie mai mari este tot mai accentuata.

Specialistii atrag atentia ca vor exista doua anotimpuri: vara si iarna, iar in viitor, inundatiile vor aparea la inceputul iernii.

Fenomenul de desertificare, inevitabil in sudul tarii, nu exclude posibilitatea producerii unor precipitatii violente. In acelasi an poate fi seceta si viitura.

Antoaneta Etves, Gilda Popa, Florin Dochita