Tema Aliantei, reforma justitiei sau, mai larg formulat, lupta cu „sistemul ticalosit“, tema care se contureaza deja ca pivot al campaniei pentru anticipate, are virtuti electorale de netagaduit. Iar, pe acest teren, PSD cu greu poate sa se ofere drept alternativa. Va imbratisa, cu siguranta, teme sociale, dar si aici ajungem tot in zona justitiei.

Alegere usoara, dar fara prea multa convin-gere. Romanii chemati in toamna la vot nu vor avea mare bataie de cap, daca se vor urni la urne, sa aplice stampila pe o lista sau alta. Intorcind guvernarea la „popor“, Traian Basescu a produs o taietura ferma atit in spectrul de optiuni al electoratului, cit si in clasa politica.

Spre deosebire de alegerile la termen, care in mintea votantului au deja aerul aproape firesc al unei datorii asumate de a reface un ciclu politic, anticipatele forteaza si predispun la un anumit radicalism. Din moment ce „astia“ ne cheama, din nou, la urne, la nici un an distanta de ultimul scrutin, inseamna ca s-a intimplat ceva ce necesita musai o decizie forte.

Prin natura lor, anticipatele indeamna electoratul sa „rupa pisica“. La fel se intimpla si cu lumea politica. Timpul si spatiul de manevra al partidelor sint limitate la extrem. Fiecare formatiune politica trebuie sa stringa rindu-rile pe fuga, sa-si mobilizeze resursele din mers si sa caute cele mai simple si mai rapide cai de acces la mintea, si ea grabita, a alegatorului.

Iata de ce, indiferent de ce se mai intimpla peste vara, votul din toamna va fi mult mai structurat si mai polarizat decit in conditiile normale ale unui scrutin la termen.

N-avem inca sondaje de opinie care sa masoare optiunile electoratului dupa aflarea vestii ca puterea vrea anticipate, dar cele de dinainte, mai recente, ne ajuta. Avem, astfel, Alianta PNL-PD care se mentine, de luni bune, la limita a 50 de procente, PSD oscilind in jurul a 25% din optiuni si PRM care tinde greoi spre 10 procente.

In rest, cu exceptia dintotdeauna, numita UDMR, care ramine la emotiile pragului electoral, restul formatiunilor politice ies din orice calcul. Ar putea intra doar cele care, intre timp, se vor lasa inghitite de una dintre cele trei de mai sus.

Prin urmare, chiar si fara sa se simta presati de iminenta unei optiuni exprimate printr-un vot efectiv, romanii deja dau semne ca vor sa simplifice la maximum spectrul politic. E de asteptat, astfel, ca aceasta tendinta sa se mentina pina in ziua votului si sa avem, din toamna, un Parlament si mai „curat“, format doar din Alianta PNL-PD, PSD si PRM, cu, eventual, UDMR in coada.

Necunoscuta ramine configuratia procentuala. Isi va mentine Alianta PNL-PD ponderea cvasimajoritara din sondaje care sa-i permita sa guverneze singura dupa alegeri? Argumente ar fi. Tema Aliantei care se contureaza deja ca pivot al campaniei, reforma justitiei sau, mai larg formulat, lupta cu „sistemul ticalosit“, are virtuti electorale de netagaduit.

Increderea in justitie se mentine la subsolul oricarui clasament pe care il indica sondajele, iar pentru Alianta, tema pica la fix pe conceptul „Dreptate si Adevar“, cu care a convins aproape o treime din populatia care s-a prezentat la vot. E vorba de coerenta si de faptul ca liderii Aliantei nu se vad obligati sa caute ori sa inventeze argumente de intors.

Am spus, anul trecut, ca vrem „dreptate si adevar“ si ne-am tinut de cuvint, pot spune acum guvernantii si candidatii PNL si ai PD.

Dovada ca tocmai in jurul „dreptatii si adevarului“, concept lesne de tradus in termeni de „reforma a justitiei“, am dus batalia cea mai dura. Dati-ne instrumentul de a o cistiga pina la capat, pot sustine liderii Aliantei, fara teama de a fi acuzati de inconsistenta ori inconsecventa. Iar PSD e prins la mijloc.

E obligat sa joace pe tema „reformei justitiei“, si, pe acest teren, cu greu poate sa se ofere drept alternativa. Va imbratisa, cu siguranta, tema inundatiilor si altele sociale, de tipul crizei medicamentelor, a pensiilor, a salariilor din invatamint etc. Dar pesedistii au si aici o problema. Banii.

Unde sint banii care ar putea sa asigure rezolvarea unor astfel de probleme? De cind au plecat de la putere, a trecut prea putin pentru a se fi sters urmele jafurilor si memoria electoratului, cel putin a celui pe care se poate baza Alianta. Si ajungem si aici tot in zona justitiei, atit de draga adversarilor.

In asemenea conditii, rezultatele anticipatelor sint, cel putin pe baza datelor de care dispunem in acest moment, usor anticipabile.