Jucatorii din Romania s-au reunit pentru o competitie la Lac de Verde

Jucatorii de golf, printre care Libero Catalano (manager general Banca di Roma), Ted Lattimore (presedinte Connex), Steve Van Groeningen (presedinte Raiffeisen Bank), Misu Negritoiu (ING Bank) sau Viorel Catarama (Elvila), reuniti, sambata, la clubul Lac de Verde, din Breaza (pentru campionatul de golf organizat de Hotel Marriott), se plang de lipsa terenurilor profesioniste din Romania.

Romani in paradisul verde: Pentru ca nu avem nici un teren de golf cu 18 gauri, asa cum ar cere standardele internationale, seria cunoscuta a „lorzilor de Breaza”, in general oameni de afaceri, majoritatea manageri ai companiilor internationale, mai rar romani si foarte rar vedete, se vad nevoiti sa se deplaseze in strainatate pentru o partida de golf cu pretentii.

„Impatimitilor” le este mai usor sa cheltuiasca mici averi pentru o calatorie in Turcia (pentru celebrele terenuri „Pasa” sau „Sultan”, din Antalia, cele mai bune si cele mai scumpe din Europa, acceptate de profesionistii americani - PGA), in Bulgaria („Santa Sofia”, langa Sofia, sau la Silven, cel mai bun teren de golf din Bulgaria si din regiune).

Multi prefera terenuri din Malta, Ungaria (la Totobany), Cipru (la Afrodita) si Austria (la Kitsbuhel).

Pentru cei obisnuiti cu locatiile exotice, categorie din care fac parte Viorel Catarama sau Misu Negritoiu, dar mai ales Libero Catalano, considerat cel mai bun jucator de golf al grupului, itinerariul s-ar putea prelungi chiar pana in Insulele Seychelle, Emiratele Arabe (in Dubai, langa Burge al Arab) sau in Egipt (Sharm el Sheik - unde unii se intalnesc cu Hosni Moubarak, si el pasionat de

golf). „Nu ai cum sa dai atatia bani pentru snobism si n-ai cum sa fii snob atatea ore. Snobismul nu poate invinge regulile stricte ale golfului”, ne asigura Viorel Catarama, care joaca frecvent, mai intotdeauna alaturi de Misu Negritoiu, dar care nu s-a calificat in prima categorie de golferi, asa cum a reusit bunaoara Mugur Mihaescu (Vacanta Mare).

„Golful - o boala care te poarta pe drumuri”. Preturile acestor excursii variaza intr-o gama care, spune Viorel Catarama, atinge si zona accesibilului. „Daca merg pe Montgomery, in Minnesota (SUA), fireste ca dau foarte mult. Daca aleg Dubai Emirates Golf Club si stau cinci zile la Burge al Arab, pretul urca la aproximativ 20.000 de euro.

Pentru cei care accepta un hotel mai modest si un zbor la alta categorie decat „first class”, costul total devine accesibil”, spune el.

Libero Catalano este unul dintre cei care aloca un buget important calatoriilor pentru golf, mai ales iarna, cand la noi se inchide, practic, sezonul. „Golful e un microb care da un fel de boala pentru toata viata. Nu cred ca e un sport, ci doar un joc, dar un joc care te obliga”, spune Libero Catalano.

„Joc aproape in fiecare zi, de cele mai multe ori pe terenul din Bucuresti.

La sfarsit de saptamana merg la Breaza si, atunci cand timpul o permite, in strainatate”, adauga Libero Catalano, care, la partida de sambata, a fost la un pas de a marca un „hole in one” (mingea bagata din prima lovitura), ceea ce, potrivit unor reguli nescrise ale jocului, l-ar fi obligat sa dea de baut tuturor persoanelor aflate, in acel moment, pe teren.

Diana Evantia Barca