Minorii, studentii, pensionarii si alte categorii de persoane cu venituri reduse sau fara venituri, precum si beneficiarii unor legi speciale, cum ar fi de pilda persoanele cu handicap, sunt asigurati fara sa aiba de achitat vreo contributie la sanatate a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu.

El a precizat ca propunerile de modificare a Ordonantei de Urgenta 150/2002 - supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii si cel al CNAS - nu au ca scop perceperea de contributii pentru sanatate de la categoriile de populatie exceptate de la aceste plati, asa cum a fost interpretat de mass media.

Scopul propunerilor este acela de a corecta unele dispozitii ale legislatiei, ce nu mai coincide, in opinia presedintelui CNAS, cu realitatea actuala si cu prevederile altor reglementari. Totodata modificarile urmaresc eliminarea unor paralelisme din textul actului normativ.

Astfel, mentionarea ca persoanele asigurate au obligatia platii unei contributii banesti lunare nu este necesar sa fie insotita de precizarea exceptiilor, acestea fiind trecute la alt articol, a mai spus Vladescu, explicand neintelegerile vizand acest capitol din lege.

„Proiectul actualului act normativ prevede expres ca minorii, studentii, pensionarii, dar si alte categorii de persoane cu venituri reduse sau fara venituri, precum si beneficiarii unor legi speciale sunt asigurati fara sa aiba de achitat vreo contributie“, a precizat presedintele CNAS.

De asemenea, persoanele care nu vor sa platesca sumele vizand contributia lunara la asigurarile de sanatate vor beneficia numai de pachetul „bazal“ de servicii, respectiv asistenta medicala de urgenta. (A.I.)