MTS Leasing a fost infiintata, se pare, special pentru a da un tun financiar in Romania. MTS Leasing GmbH este un SRL german infiintat de familia Metzen in ianuarie 2004, in momentul sosirii in Romania, cu un capital social minim de 25.000 de Euro, fara nici o experienta in leasingul imobiliar in Germania sau alta tara din lume.

Pentru a evita controlul autoritatilor, “afacerea” s-a derulat in tara printr-o reprezentata a firmei germane, neinregistrata la Registrul Comertului, iar banii clientilor au fost depusi direct in contul unei banci din Germania.

MTS Leasing avea un risc de credit mai mare decit a unui butic ordinar de la coltul unei strazi din Romania, potrivit reprezentantilor Coface Intercredit, companie internationala de evaluare a riscului de credit.

MTS Leasing a functionat ca o reprezentanta a firmei germane in Romania, deci fara a exista o firma romaneasca. Acest lucru s-a facut pentru a evita controalele autoritatilor. (Ministerul Finantelor sau BNR nu s-au aratat dispuse nici macar de a trage niste semnale de alarma in acest sens. Ca doar erau cei mai competenti sa miroasa ceva in neregula. Doar stiti scuza lor: nu ne permite legea.).

Dar si pentru a evita depunerea de bilanturi contabile si, in mod sigur, a impozitelor pe profit si a altor taxe, prin care ar fi fost deconspirati mai devreme.

Singurele informatii despre MTS: un SRL german nou-infiintat, cu capital minim

Astfel ca singurele informatii despre MTS Leasing, gasite de Coface, au fost cele despre firma germana MTS Leasing GmbH. O firma nou-nouta, cum se face de obicei in cazul tunurilor financiare, pentru a nu da de banuit. Adresa principala: Viktoria Str. 13, 61476 Kronberg, Germania, Tel: +49-06173-8009-0, Fax: +49-06173-8009-55, Numar Intercredit: 54758990 , ID National: EG00490001/033416146.

Firma a fost inregistrata cu Nr. HRB 6167, pe 13.01.2004 in Konigstein/Taunus, Germania, ca societate cu raspundere limitata cu un capital social minim, de 25.000 de Euro. Conducerea: Theobald Metzen – Manager DE, Kronberg. Obiectul de activitate: NACE- 6521 -Activitati de creditare pe baza de contract, Leasing financiar.

Intrucit este vorba de o firma noua, raportul Coface nu a putut face evaluari privind situata financiara a firmei. Totusi, pe baza unor proceduri standard, Coface a evaluat, teoretic, ca riscul de credit al MTS se incadreaza la maxim 2.500 de Euro. Cu alte cuvinte, firma ar putea acorda credite in conditii de siguranta cu o valoare de maxim 2.500 de euro.

Teoretic, pentru ca practic, neexistind nici un fel de informatii despre bonitatea financiara a firmei, nimeni nu ar fi putut garanta ca macar 1 euro ar putea fi inapoiat celor care ar lua un credit de la MTS.

In ciuda acestor informatii extrem de suspecte, multi dintre cei care au avut acces la ele, clienti ai Coface, nu le-au luat in seama si au intreprins o colaborare cu firma-fantoma germana, ba chiar au incheiat contracte de leasing.

Dupa ce s-a asigurat ca scapa de controlul (teoretic) al autoritatilor romane, (care de altfel nici nu aveau pe cine controla, firma MTS Leasing neexistind in Romania), familia Metzen a avut grija sa-si dirijeze direct intr-un cont bancar din patria-mama si banii escrocati de la romanasii pacaliti.

Astfel, cei aproximativ 700 de clienti au platit avansul de minim 10% al unui contract de leasing (deci cel putin cite 10.000 de euro) direct intr-un cont bancar din Germania apartinind firmei MTS, adica familei Metzen.

Din zecile de milioane adunate in mai putin de un an, se mai plateau ici-colo cite o farimita la cite un client din Romania, pentru a nu trezi suspiciuni, pina cind a venit momentul sa-si ia talpasita.