Gata, s-a confirmat! Vom avea alegeri anticipate in octombrie. Absolut nimic surprinzator in asta. De mirare ar fi doar uimirea cu care multi politicieni par sa fi primit vestea. Si totusi, inca de la instalarea Guvernului Tariceanu, am stiut cu totii ca pana la sfarsitul lui 2005 ne vom mai prezenta o data la urne. Ne-a sugerat-o - foarte transparent - insusi Presedintele Basescu.

Analisti si politicieni deopotriva au subliniat faptul ca actuala echipa de la Palatul Victoria este o solutie de provizorat. Nici nu putea fi altfel. De ce? Pentru ca actuala putere nu poate risca sa intre in iarna cu o majoritate parlamentara atat de fragila. Fiindca reformele necesare aderarii la Uniunea Europeana sunt, pe cat de urgente, pe atat de dureroase.

Numai un guvern puternic va fi capabil sa le impuna. Actuala incropeala, bazata pe oportunismul umanistilor rebotezati conservatori, nu are sanse sa reziste socurilor majore care se anunta. Urmatorii doi ani sunt decisivi pentru soarta Romaniei si ar fi culmea ca in aceasta perioada jocul politic sa fie arbitrat de voturile volatile ale partidului lui Dan Voiculescu.

Ar fi de-a dreptul iresponsabil.

In octombrie, Alianta DA are toate motivele sa spere ca va obtine o majoritate mai confortabila. Nu neaparat datorita performantelor guvernarii de pana acum, cat din cauza dezastrului din interiorul principalului partid de opozitie, PSD. Un PSD care, de aceasta data, nu va mai putea conta pe trucurile murdare din trecut.

Nu va mai monopoliza spatiile de emisie ale televiziunilor, nu va mai improviza agentii de turism electoral. Si nu-l locomotiva. Fiindca, ne place sau nu, fostul presedinte "sarac si cinstit" se bucura de o enorma popularitate, tragand dupa el eternul cortegiu de baroni locali si de smecheri de la centru. Acum, epoca lui Iliescu a apus.

Multi dintre "sponsorii" traditionali ai PSD stau cu frica-n san sa nu le bata procuratura la usa. Unii dintre ei au si inceput sa dea cu subsemnatu'. Si apoi, mai e si scandalul Omar Hayssam... Devastator pentru credibilitatea social-democratilor.

Fara fondurile din trecut, fara serviciile secrete (care au tot interesul sa parieze pe Basescu - al carui mandat, de cinci ani, nu este pus in discutie) si fara un lider charismatic, PSD risca in octombrie un esec dezastruos. Risca sa piarda foarte multe fotolii de parlamentar, inclusiv posturile de presedinte al Senatului, respectiv al Camerei Deputatilor.

Iata de ce conducerea partidului nu este deloc incantata de ideea anticipatelor. Ceea ce, teoretic, este ciudat pentru o formatiune de opozitie. Cu atat mai mult cu cat denunta prestatia actualei puteri drept "dezastruoasa". "Acest guvern este cel mai slab din ultimii 15 ani", a declarat, duminica, Mircea Geoana.

Atunci, de ce ar dori PSD-ul ca echipa Tariceanu sa mai ramana o vreme la Palatul Victoria? De ce ar vrea sa prelungeasca, intr-o perioada cruciala pentru Romania, guvernarea unor "incompetenti"? De ce nu se bucura ca are sansa sa revina la putere? Raspunsul este simplu. Pentru ca, pentru PSD, aceste alegeri vin mult prea devreme.

Si nu fiindca Mircea Geoana are nevoie de timp pentru a-si recladi din temelii partidul, ci pentru ca asteapta impasul adversarului. Asteapta sa treaca peste noi o iarna, cu frig in case si facturi astronomice la intretinere, cu scumpiri pe care nici macar leul greu nu le va mai putea disimula.

Socurile inevitabile ale efortului de integrare vor eroda atunci capitalul de simpatie al oricarei formatiuni aflata la guvernare. Abia atunci poate spera PSD-ul sa adune din nou voturi, speculand deruta unei populatii saracite. In octombrie, insa, nu are nici o sansa.

Alianta DA este inca pe cai mari. In ciuda tuturor pronosticurilor, tandemul Basescu-Tariceanu a functionat ireprosabil. Pentru prima data in 15 ani, nici o nota falsa nu s-a facut simtita in dialogul dintre presedinte si premier. Nici o criza de personalitate, nici o izbucnire orgolioasa. Desi "incitarile" nu au lipsit.

Multi ar fi fost probabil incantati sa vada un razboi intre Cotroceni si Palatul Victoria. Intre PNL si PD. Pentru a putea acuza apoi Alianta ca este o noua "Conventie democratica", incoerenta si divizata de interese de grup. Nu s-a intamplat asa. Riscand sa fie acuzat ca este doar o "marioneta" a presedintelui, Tariceanu a dat dovada de o remarcabila loialitate.

Fiindca, sa nu ne ascundem dupa deget, Traian Basescu a fost cel care a adus Alianta DA la guvernare. O razvratire impotriva lui ar fi fost perceputa de electorat drept o tradare. Sau, in cel mai bun caz, drept o dovada crasa de oportunism. Iar oportunistii nu prea au noroc la urne. O va demonstra, probabil, la toamna, Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu.