Un raportor special al Natiunilor Unite s-a aratat total nemultumit de modul in care autoritatile japoneze combat discriminarea rasiala din tara. Afirmatiile xenofobe ale unor oficialitati nipone au stirnit ingrijorare.

Japonia adaposteste focare adinci de discriminare rasiala, iar liderii sai dovedesc prea putina vointa politica pentru a combate aceasta problema, a declarat ieri raportorul special al ONU pentru rasism si xenofobie, Doudou Diene. Acesta a facut un turneu de noua zile in arhipelagul nipon.

Senegalezul Diene s-a aratat preocupat de o serie de declaratii xenofobe ale unor lideri japonezi, indeosebi de cele ale guvernatorului populist de dreapta din Tokyo, Shintaro Ishihara. De altfel, acesta din urma a refuzat sa-l intilneasca pe Diene.

Raportorul a declarat ca „unii membri ai guvernului nipon nu recunosc inca existenta discriminarilor la adresa minoritatilor“, iar unele comunitati, ca etnicii Ainu - din nordul tarii - sau casta Burakumin, considerata inferioara, „resimt o puternica discriminare“.

De asemenea, etnicii coreeni si chinezi continua sa aiba de suferit de pe urma discriminarilor sociale si economice, a spus Diene. „Existenta anumitor declaratii ale unor lideri politici agraveaza atmosfera de discriminare si xenofobie“, a adaugat el.

Diene a insistat asupra afirmatiilor lui Ishihara, cunoscut pentru opiniile sale nationaliste si care, intre altele, a acuzat recent tarile europene ca nu si-au cerut scuze pentru trecutul colonial. Doudou Diene a precizat apoi ca, in raportul sau final, va recomanda autoritatilor nipone sa adopte o lege care sa sanctioneze rasismul si xenofobia.