Vasilica Iulian Grosu, bucuresteanul care si-a "pierdut" copilul in Spania si a carui poveste tragica a fost relatata pe larg de Jurnalul National, si-a dat foc ieri in fata Guvernului. Gestul sau a fost inca o incercare disperata de a-si recupera fiul, in varsta de 7 ani, Andrei Eduard.

Necazurile lui Vasilica Grosu au inceput anul trecut, cand a fost sa viziteze Spania impreuna cu fiul sau, Andrei Eduard. Pe autostrada dinspre Valencia a fost arestat.

I s-a spus ca exista o reclamatie pe numele lui, facuta de mama copilului, Daniela, care se afla si ea in Spania, la cules de capsuni. Era acuzat de agresiune asupra ei si a patronului sau spaniol.

ABUZURI. Dupa doua saptamani, Vasilica a fost pus in libertate, dar o judecatoare spaniola l-a incredintat pe Andrei Eduard mamei sale. Aceasta, in ciuda faptului ca Vasilica avea custodia copilui, data de o instanta romaneasca. Nu este de altfel singura neregula din proces. Romanului nu i s-a permis sa atace hotararile instantei spaniole.

La 21 mai 2004, a fost emisa o hotarare prin care i s-a interzis sa se apropie de Daniela si de copil la mai putin de 500 de metri. Imediat dupa week-end, la 24 mai, a fost data o noua hotarare prin care custodia copilui a fost data mamei.

Motivele instantei spaniole sunt si ele destul de subrede: "Vasilica Grosu si-a exprimat intentia de a pleca in Belgia cu un prieten, fiind mai adecvata pentru minor stabilitatea asigurata de sederea cu mama sa in Spania". Dupa cateva luni in care s-a "plimbat" fara succes pe la institutiile spaniole, Vasilica a ajuns in Olanda.

La 14 septembrie – ziua de nastere a lui Andrei – , romanul a amenintat ca isi da foc in gara din Haga. Dupa o operatiune spectaculoasa, a fost imobilizat de fortele speciale olandeze. A stat in penitenciarul olandez timp de trei luni, pana la 21 decembrie, cand a fost expulzat in Romania.

PROTESTE. Revenit in Romania fara fiul sau, Vasilica a depus peste 60 de memorii la Ministerul de Externe, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si la Ministerul de Justitie.

Din luna mai, "invesmantat" in lanturi si cu o pancarta in brate, Vasilica a protestat in fata cladirii Guvernului. Nemultumirea barbatului nu avea in vedere numai autoritatile spaniole, ci si, intr-o masura mai mare, autoritatile romane.

Vasilica considera ca institutiile romane au inceput sa se ocupe de cazul lui doar in momentul in care presa a inceput sa puna intrebari si cand situatia se complicase foarte mult. Motiv pentru care a si actionat in instanta ANPDC, MAE si Ministerul Justitiei.

Cu exceptia ANPDC, care si-a declinat orice responsabilitate, motivand ca HG 1.443/2004, cu privire la metodologia de repatriere a copiilor neinsotiti si asigurarea masurilor de protectie speciala in favoarea acestora, se aplica doar in cazul copiilor traficati, celelalte institutii ne-au declarat ca s-au facut toate demersurile, dar spaniolii nu vor sa revina asupra deciziei.

Ministerul Justitiei a facut o solicitare catre Ministerul Justitiei spaniol, in temeiul Conventiei de la Haga, care reglementeaza cazurile de neinapoiere sau deplasare ilicita de copii, dar raspunsul a fost negativ.

LA CAPATUL PUTERILOR. Consulul Romaniei la Madrid s-a ales cu o reclamatie, pentru ca a solicitat sa vada copilul si sa se asigure ca acesta este bine. De curand, oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ne-au declarat ca omologii spanioli au facut o solicitare catre Judecatoria din Huelva, pentru a redeschide procesul, si sunt in asteptarea raspunsului acestora.

Vasilica era insa satul de "raspunsuri politicoase pe hartie", care nu i-l aduceau pe Andrei acasa. Ieri, in jurul pranzului, barbatul s-a stropit cu un lichid inflamabil si si-a dat foc. A fost luat de ambulante si dus la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti.

Directorul spitalului, Ileana Carmen Boiangiu, a declarat ca barbatul are arsuri pe aproape jumatate din suprafata corpului, respectiv pe membre, fese si un sfert din spate si exista un risc vital major.