In doua localitati din judetul Alba, municipiul Aiud si comuna Livezile, a plouat intruna timp de 16 ore. Peste o suta de persoane au fost evacuate, iar mai mult de 200 de case si 350 de anexe gospodaresti au fost inundate. Intai, apele au trecut pe la Livezile, unde au lasat in urma drumuri rupte si case inundate.

La copiii cazati la tabara de la Buru nu se mai poate ajunge dinspre judetul Alba, ci doar dinspre Cluj. Trei turisti danezi, care doreau sa ajunga in zona Rimetea, au fost si ei nevoiti sa se intoarca din cauza drumului blocat.

Dezastrul provocat de Valea Aiudului, a carui cota de inundare a fost depasita cu o jumatate de metru, a capatat proportii si mai mari la Aiud, unde circulatia feroviara pe magistrala 300 a fost intrerupta timp de mai multe ore, iar apa a intrat in 200 de locuinte. Mai multe strazi din oras au fost transformate in paraie, dupa ce un pod de cale ferata s-a colmatat si apa si-a cautat un alt fagas.

Cea mai complicata situatie a aparut, insa, ieri in jurul pranzului, cand trei plopi din centrul orasului Aiud s-au prabusit peste albia Vaii Aiudului. La fata locului s-au deplasat imediat reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai Primariei, Prefecturii si ai Administratiei Nationale Apele Romane (Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba).

Riscul era ca in locul respectiv sa se formeze o acumulare naturala care sa arunce apele pe strazile orasului.

"Se poate produce o ruptura a albiei. Trebuie sa gasim o solutie", a spus seful Politiei Municipiului Aiud, comisarul-sef Marcel Vancea. Tot in Aiud, un pod de metal a fost rupt de ape, antrenand si distrugerea unei conducte de alimentare cu gaze naturale. Peste 150 de familii dintr-un cartier al localitatii au ramas fara gaze.

Subprefectul de Alba, Clement Negrut, care, in lipsa prefectului Cosmin Covaciu, a coordonat comitetul judetean pentru situatii de urgenta, a declarat ca a dispus reprezentantilor "Electrica" si "Distrigaz" interventia de urgenta in zonele afectate.

Un articol de Ovidiu Hategan, Dorin Timonea, Foto: Mihai Lazar

Isaccea, inecata de ape Miercuri 13 Iulie 2005

Marti, in jurul orei 11, orasul Isaccea a fost inecat de ape in urma unei ploi torentiale care a durat doar o jumatate de ora. A fost suficient insa ca apa sa inunde 20 de case, subsolurile de la doua blocuri si parterul liceului din aceasta localitate.

In urma torentului de apa care s-a scurs cu mare viteza de pe versantii din apropierea orasului, o casa situata pe strada Cuza Voda a fost daramata, iar zece case si anexe gospodaresti au fost distruse aproape in intregime.

In zona centrala a orasului, apa in timpul ploii avea adancimea de peste un metru si, ca atare, mai multe autovehicule parcate in respectivul perimetru au fost afectate de inundatii. Suvoaiele de apa au "dezvelit" si doua conducte de gaz metan care transporta gazul spre tari din Balcani.

Verificarile efectuate de experti arata, insa, ca gazoductele de la Isaccea nu au fost afectate din cauza inundatiilor.

Un articol de Neculai Amihulesei