Pentru ca este o tara mare, Romania va fi o miza in Legislativul European. Cei 35 de europarlamentari romani sunt o investitie profitabila, atat pe plan politic, cat si financiar.

Grupurile politice din PE au nevoie de romani, cat mai multi romani. Daca la ei functioneaza criteriul cantitativ, firesc daca ne gandim ca in numar sta puterea in orice adunare unde deciziile se iau democratic, prin votul majoritatii, la parlamentarii autohtoni opereaza criteriul legitimitatii.

Fiecare formatiune de pe piata interna aspira sa intre intr-o familie cu blazon european, cele mai cautate fiind familiile populara si socialista. Exista insa un aspect despre care nimeni nu vorbeste, care poate spune de ce grupurile politice reprezentate in Parlamentul European isi doresc sa gazduiasca un numar cat mai mare de membri: pentru fiecare nou intrat, grupul primeste bani.

Exista un act normativ, operational din iulie 2004, care reglementeaza cum pot "partidele politice la nivel european" sa primeasca finantare de la bugetul comunitar. Astfel, partidul trebuie sa fie reprezentat in cel putin un sfert dintre statele membre, de alesi in Legislativul European sau in legislativele nationale.

Pragul minim pentru Parlamentul European a fost fixat la 3%. De asemenea, un partid european trebuie sa-si insuseasca principiile de baza: respectul pentru libertate, democratie si libertatile cetatenesti.

Un buget de 8,4 milioane de euro

Bugetul UE care se acorda anual pentru finantarea partidelor politice europene a fost stabilit la 8,4 milioane de euro. 15% din acesta se distribuie in transe egale fiecarui partid sau grup politic, restul de 85% fiind dat in functie de numarul de parlamentari care fac parte dintr-o tabara sau alta.

Primeste deci mai mult cel care are mai multi oameni, o practica folosita, de altfel, si in Parlamentul Romaniei. Variaza doar sumele (vezi mai jos cat primeste fiecare grupare politica in parte).

Pentru a primi finantare de la bugetul comunitar, un partid trebuie sa completeze, in fiecare an, cate o cerere de aplicare. Banii obtinuti pot fi folositi doar pentru "cheltuieli legate de obiectivele formulate in programul politic".

In nici un caz nu se pot folosi acesti bani pentru ajutorarea partidelor nationale care compun grupurile din PE.

Partidele sunt obligate sa publice anual listele de intrari si iesiri din contabilitate si sa declare toate celelalte surse de finantare, anexand lista acelor donatori ale caror contributii depasesc 500 de euro.

Legislatia europeana nu le permite partidelor sa accepte donatii anonime sau donatii care depasesc valoarea de 12.000 de euro pe an, fie din partea unei persoane fizice, fie din partea unei organizatii.

9.794 de euro pe cap de parlamentar

Un calcul simplu arata ca fiecare dintre cele sapte grupuri politice reprezentate in Parlamentul European primeste din start 180.000 de euro pe an, reprezentand 15% din valoarea totala a bugetului.

Mai raman ceva mai mult de 7 milioane de euro, care se impart fiecarei grupari, proportional cu numarul de alesi. In total, sunt 729 de europarlamentari, dintre care 29 sunt neafiliati la nici un grup, nici macar la cel al independentilor.

Cele mai mari sume le primesc, in prezent, popularii, care au 265 de parlamentari, urmati de socialisti, cu 201 de alesi si de liberal-democrati, cu 89. Din grupul de 35 de romani, cei 12 ai PSD se duc sigur la socialisti, cei 5 ai PD la populari, la fel ca si cei 3 ai UDMR.

Cei sapte liberali romani se pot duce la populari (unde vor fi membri ai unui grup politic mai puternic si mai numeros, dar unde vocea lor va fi, de aceea, mai stearsa) sau la liberal-democrati (un grup mai mic, in prezent arbitru in jocul de putere dintre socialisti si populari), unde ar fi a doua delegatie ca importanta, dupa britanici).

Conservatorii asteapta si ei sa fie primiti in grupul popular si crestin-democrat, iar peremistii nu au inca o idee clara unde vor merge, dupa ce au fost respinsi de PPE.

Bugetele grupurilor din PE inainte de venirea romanilor si bulgarilor

Grup parlamentar Nr. membri Buget (E)

Populari 265 2.775.000

Socialisti 201 2.150.000

Liberal-democrati 89 1.052.200

Verzi 42 591.600

Stanga Unita 41 581.800

Independenti 35 523.000

Uniunea Europa Natiunilor 27 444.600