Firma SU Market SRL, membra a grupului turc SU Group, a inceput constructia unui centru logistic pentru comercializarea en gross a fructelor si legumelor. Investitia se ridica la 12 milioane de euro, plus 700.000 de euro terenul de 7,5 hectare, care a fost cumparat acum doi ani de zile.

Potrivit lui Eduard Uzunov, director general al companiei Regatta, care promoveaza proiectul, complexul va fi terminat in noiembrie-decembrie. Viitorul centru logistic va fi amplasat in comuna Afumati (judetul Ilfov), in zona intersectiei dintre soseaua Bucuresti-Urziceni si linia de centura a Capitalei.

Aceata locatie a fost solicitata de comunitatea turca, care are multe afaceri in zona de sud-est a tarii.

Complexul va avea 125 de standuri construite in regim de inaltime parter si etaj, spatii de birouri, platforme de incarcare-descarcare, punct vamal, supermarket, restaurant, control fitosanitar si trei filiale bancare. Totodata, va fi amenajata o parcare cu o capacitate de 250 de tiruri, iar fiecare stand va avea o camera frigorifica a carei capacitate este de peste 400 de metri cubi.

Totodata, va exista o platforma ecologica pentru distrugerea deseurilor.

„Interesul comunitatii turce pentru aceasta zona este foarte ridicat. Legumele si fructele din Turcia acopera 70-80% din necesarul pietei romanesti, iar in cazul maslinelor ponderea se ridica chiar la 90%“, a declarat Coskun Solak, reprezentantului SU Group.

El a evidentiat ca rularea unui volum important de produse in centrul logistic de langa Bucuresti ar putea duce la o scadere a preturilor la legume si fructe. Coskun Solak a specificat ca o parte a standurilor vor fi vandute, iar o parte vor fi inchiriate.

Potrivit consultantului SU Group, firma Prompt Trading, aprovizionarea pietei bucurestene cu legume si fructe este realizata, in proportie de circa 80%, din zona orasului Voluntari, iar conditiile in care are loc comertul cu acest tip de produse nu sunt la standarde europene.

Reprezentantii SU Group au precizat ca daca viitorul complex va fi un succes, societatea este interesata sa deschida un lant de centre logistice cu acelasi profil in principalele orase din Romania. Un alt obiectiv al firmei cu activitati in sectorul de constructii civile si industriale este intrarea pe piata rezidentiala.

SU Group activeaza in sectorul constructiilor civile si industriale in Turcia si Rusia.

Eduard Uzunov a precizat ca Regatta se va ocupa de marketing si de inchirierea standurilor. El considera ca vor fi interesati sa inchirieze producatori din Turcia, Grecia, Italia si Romania. „Ne intereseaza sa fie prezenti, cu desfacerea produselor, si producatori autohtoni. Cam 25-30% din spatii vor fi ocupate de romani“, a apreciat Uzunov.

In Bucuresti exista si o piata de gros, menita a dezvolta comertul cu fructe si legume, care este functionala din 1998, dar care nu a fost un succes.

Comertul cu Turcia infloreste

In anul 2004, volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si Turcia s-a situat la valoarea de 3 miliarde de dolari, in crestere cu 64,7% fata de anul 2003.

Potrivit datelor Ministerului Economiei si Comertului, exportul romanesc a inregistrat un volum de 1,64 miliarde de dolari, cu 76,2% mai mult fata de 2003, iar importul din Turcia s-a situat la un volum de 1,36 miliarde de dolari, in crestere cu 44,4% fata de 2003.

In primele 5 luni ale anului 2005, volumul schimburilor bilaterale a inregistrat un total de 1,67 miliarde de dolari (in crestere cu 48,0% fata de aceeasi perioada a anului 2004), din care exportul a fost de 926,9 milioane de dolari, iar importul de 744,6 milioane de dolari.

In prezent, Turcia ocupa locul 4 in totalul schimburilor comerciale ale tarii noastre, cu o pondere de 6,24%, locul 3 la export, cu o pondere de 8,21% si locul 5 la import, cu o pondere de 4,81 %. Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, in tara noastra sunt inregistrate 9.451 de firme turcesti, cu un capital de 484 milioane de dolari.