Alianta Dreptate si Adevar spune ca alegerile anticipate sint un medicament pe care poporul trebuie sa-l ia fara nici un fel de prescriptie medicala. Altor partide insa le-ar placea ca, in cazul in care apar manifestari neplacute, sa se adreseze medicului sau farmacistului.

Cindva, erau previzibile. In ultima vreme, pareau din ce in ce mai indepartate. Dupa decizia Curtii Constitutionale de a bloca legile Justitiei, alegerile anticipate sint insa tot mai probabile. Basescu si echipele politice care graviteaza in jurul sau sint, neindoielnic, cei mai fericiti de acest curs al lucrurilor.

Mai in gluma, mai in serios, anticipatele reprezinta ideea a carei punere in practica seful statului a urmarit-o cel mai asiduu de la debutul mandatului sau.

Alegerile anticipate au cutremurat serios agenda publica romaneasca. Cel putin in prima instanta, aceasta tema inlatura norii negri, destul de multi, care se adunasera deasupra Aliantei. Totodata, revitalizeaza aceasta constructie politica si ii prelungeste un viitor pe care multi i-l refuzau.

Anticipatele revitalizeaza, in cazul in care datele ultimelor sondaje de opinie vor fi confirmate de eventualul scrutin, si partidul condus de Vadim Tudor. Este exclus ca acesta sa obtina un scor mai mare decit la ultimele alegeri parlamentare, dar anticipatele vor opri hemoragia PRM-ului si vor propulsa in Parlament oameni fideli tribunului.

In aceasta cheie trebuie citita euforia care l-a cuprins brusc pe excentricul lider al formatiunii extremiste.

Pe de alta parte, de obicei, despre oameni se spune ca sufera sau ca pot suferi atacuri de panica. Ei bine, nu. Fantoma anticipatelor, din ce in ce mai clar conturata, arunca si unele partide in degringolada.

Pe o scala a tulburarilor, UDMR sta cel mai bine. Buletinul medical al acestui partid a scos in evidenta, imediat dupa ce guvernul Tariceanu a anuntat ca isi va depune demisia, un mic puseu de tensiune. Formatiunea etnicilor maghiari a trecut cu bine peste acest moment. Se aude ca ungurii ar fi fost convinsi in doi pasi.

La eventualele greturi provocate de anticipate, li s-a spus ferm: „Nu vrei, te obligam“. Apoi, temerile legate de trecerea pragului electoral le-ar fi fost domolite cu formule de acest gen: „Nu poti, te ajutam“. Pentru ca au fost baieti cuminti, la sfirsit au primit si o acadea: UDMR va fi luat in mod sigur in calcul pentru guvernul dominat de ADA care va rezulta dupa anticipate.

Alegerile anticipate le-au cazut, in schimb, foarte greu la stomac PSD-ului si conservatorilor. Acum, in noul context politic determinat de iminenta alegerilor, cele doua partide pot candida fara probleme la titlul de cele mai disperate formatiuni politice de pe scena noastra politica.

Mai mult decit o criza pentru tara, anticipatele provoaca o criza interna a social-democratilor. In noua situatie, PSD nu va cunoaste linistea prea curind. Iar Mircea Geoana, liderul de paie al acestui partid, isi va intari, cu siguranta, porecla, devenita deja renume, pe care i-a dat-o Ion Iliescu.

Cum ar sta altfel lucrurile de vreme ce, arogant in urma cu doua luni, Geoana se duce acum, umil, la Ion Iliescu si il roaga sa vina alaturi de partid? Cum il poate convinge pe Ion Iliescu altfel decit spunind „ce prost am fost, domnule presedinte, cind v-am dat la o parte de la conducerea partidului“?

Pe culmile disperarii, dar la cote mai inalte decit PSD, se gaseste si Partidul Conservator. Formatiune politica bizara, partid a carui putere se confunda cu forta pe care o are trustul media creat de Dan Voiculescu, PC e o specie politica pe cale de disparitie.

Prestatia postului de televiziune care face politica PUR sta marturie ca proximele anticipate ar putea da un diagnostic fara echivoc pentru PUR si un tratament de rigoare.

Unele partide se bucura pentru anticipate; altele sufera - in tacere sau pe fata (si pe sticla). Pentru cele care sint incercate de atacuri de panica, vestile care ar putea urma sint si mai rele. Atacurile de panica pot fi dublate de fibrilatii. Iar fibrilatiile mai puternice pot duce chiar la infarct.