Asociatia Magistratilor cere sefilor de instante si Parchete sa se conformeze, din proprie initiativa, prevederilor invalidate de Curtea Constitutionala. Un membru CSM s-a alaturat initiativei.

Apelul magistratilor are doua tinte. Un mesaj este adresat clasei politice si institutiilor statului, carora magistratii le cer sa nu blocheze total reforma Justitiei, in ciuda faptului ca unele masuri au fost suprimate de Curtea Constitutionala. „Modificarile aduse legilor Justitiei, unele inlaturate, altele pastrate, reprezinta o etapa pozitiva.

In fata disputelor si orgoliilor politice trebuie sa primeze nevoia de normalitate“, se arata in pozitia exprimata de AMR.

Un al doilea mesaj este adresat de magistrati propriilor colegi, carora li se cere sa respecte din proprie initiativa acele prevederi respinse de Curtea Constitutionala. Desi incompatibilitatea dintre calitatea de membru al CSM si cea de sef de instanta sau Parchet a fost declarata neconstitutionala, magistratii din AMR o considera totusi necesara pentru buna functionare a Justitiei.

Ei cer membrilor CSM care se afla in aceasta situatie - 11 dintre cei 14 magistrati alesi in Consiliu - sa faca un gest de onoare si sa renunte la una din cele doua functii. Printre magistratii care au initiat aceasta solicitare se numara si unul dintre cei trei membri CSM fara functie de conducere, Alexandrina Radulescu, judecatoare din Cluj si membra a AMR.

In ceea ce-i priveste pe actualii sefi de instante si Parchete, a caror revocare din functii a fost, de asemenea, respinsa de Curtea Constitutionala, magistratii din AMR au pareri impartite. O parte dintre ei cred ca si acestia ar trebui sa-si prezinte demisiile de onoare si apoi sa participe la concurs.

Opinia majoritara, care a fost insusita si de AMR, este ca fiecare presedinte de instanta si fiecare procuror-sef sa fie supus unei evaluari: daca rezultatele sint bune, ei sa-si continue mandatul, iar daca nu, sa fie revocati din functii, iar posturile lor sa fie scoase la concurs.