Dupa doi ani de munca in cadrul proiectului Romania Digitala, tara noastra se poate mandri cu noul sau Atlas Digital 2005 care este disponibil de la inceputul lunii iulie a acestui an.

Atlasul este destinat PC-urilor si GPS-urilor Garmin si acopera toate orasele mari din Romania, aproximativ trei sferturi din restul oraselor din Romania, lacurile si baltile, litoralul Marii Negre si Delta Dunarii, scara de referinta fiind de 1:100.000, informeaza portalul romanilor din Elvetia.

Liniile atlasului sunt limitele administrative ale judetelor Romaniei si frontiera de stat, limitele comunelor din judetele Brasov si Gorj, drumurile europene, autostrazile A1 si A2, drumurile nationale si judetene, toate raurile mari si mijlocii din Romania si aproximativ jumatate din raurile mici din Romania (bazinele Tisa, Mures, Timis, Bega, Nera, Jiu, Olt, Arges), curbele de nivel cu

echidistanta 40 m la munte si 20 m la campie, caile ferate, pistele de aterizare ale aeroporturilor civile, batimetrie (in cateva zone din Marea Neagra).

Cei care vor avea curiozitaea sa urmareasca pe ecranul calculatorului continutul atlasului vor avea surpriza sa observe printre punctele de interes peste 70.000 de toponime (orase, paduri, vai, varfuri, munti, dealuri, podisuri si alte forme de relief, pesteri, mine, fantani, turnuri, lacuri, balti, mlastini, canale, ocoale silvice si cabane de vanatoare, etc.), peste 14.

000 de puncte culese cu GPS-ul si care reprezinta hoteluri, restaurante, biserici, monumente, benzinarii, primarii, judecatorii, cladiri de firme sau publice, societati comerciale, unitati sanitare si de invatamant, gari si halte, autogari, aeroporturi, aerodromuri, porturi, plaje, bazine de inot, statiuni de odihna, tabere, campinguri, pensiuni, telefoane, oficii postale, farmacii, baruri,

cazinouri, service auto, spalatorii auto, reprezentante auto.

Cele mai importante zone din atlas, detaliate la scara de referinta 1:15.000 sau mai mare, sunt Bucuresti, Suceava, Iasi, Oradea, Cluj-Napoca, Turda, Huedin, Timisoara, Arad, Targu Mures, la nivel de strada, suprafata intravilan, zone industriale, parcuri, paduri, gradini, livezi, ape si puncte de interes si Delta Dunarii (mlastini, canale, lacuri, grinduri, toponime).

Versiunea 2005 nu contine inca o harta rutabila automat pe GPS, care va fi, totusi, disponibila incepand cu versiunea din 2006.

The Global Positioning System (GPS) este un sistem de navigare prin satelit care se bazeaza pe o retea alcatuita din 24 sateliti plasati pe orbita de catre Departamentul de Aparare al Statelor Unite. Sistemul GPS a fost realizat la inceput pentru aplicatii militare, dar in anii '80 Guvernul Statelor Unite a hotarat ca acest sistem sa fie disponibil pentru uz civil.

GPS functioneaza in orice conditii meteorologice, oriunde in lume, non-stop.