Aderarea Romaniei va fi amanata cu un an in cazul in care nu vor fi aplicate reformele necesare, a avertizat comisarul pentru extindere, Olli Rehn, in aceeasi zi in care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat decizia Guvernului de a declansa alegeri anticipate.

Motivul pentru care comisarul pentru extindere ne ameninta din ce in ce mai des cu amanarea aderarii este acelasi cu cel pentru care Guvernul Tariceanu demisioneaza: intarzierea reformei din Justitie. „Coruptia este cea mai importanta problema, indiferent ca este vorba de estul sau vestul Balcanilor.

Exista inca probleme in domeniul coruptiei si al reformei judiciare in Bulgaria si Romania, asa incat mai bine sa ne axam mai mult pe solutionarea acestor probleme si mai putin pe respectarea angajamentelor“, a fost mesajul dur transmis de Olli Rehn guvernelor din cele doua state intr-un interviu acordat pentru „Herald Tribune“.

La Bucuresti, autoritatile sunt inca optimiste. Tocmai pentru a incerca sa salveze calendarul de aderare, in sedinta de guvern de astazi vor fi adoptate cele mai importante 18 acte normative necesare aderarii cu succes la UE.

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii si fost negociator-sef al Romaniei cu UE, sustine ca eventualele alegeri anticipate nu vor influenta negativ procesul de aderare, daca administratia va continua sa faca progrese.

Acesta si-a motivat optimismul prin faptul ca reglementarile care vor fi adoptate astazi sunt cele mai importante din cele 80 de norme europene care trebuie asimilate pana la sfarsitul anului. „Progresele in momentul de fata nu mai tin de adoptarea de legislatie. In primul rand ne concentram pe partea de punere in aplicare. Aceasta este partea esentiala“, a explicat Orban.

Pentru a stopa gestionarea frauduloasa a fondurilor comunitare de coeziune, afirma Orban, astazi va fi adoptata o hotarare de guvern prin care sa se stabileasca planul de actiune in domeniul achizitiilor publice. O alta hotarare care urmeaza a fi promovata in sedinta de guvern va viza functionarea Autoritatii nationale in domeniul achizitiilor publice.

„Aceste doua acte normative sunt foarte importante pentru ca se refera la unul dintre cele sapte domenii pentru care am primit avertismente din partea UE“, ne-a declarat Leonard Orban.