Profesorii de la Departamentul de Fizica al Politehnicii Bucuresti sustin ca au fost plagiati in teza de doctorat de fiica sefului lor, Paul Sterian, secretarul general al CNEAA. Sustinuta la Academia Militara, teza a fost initial secretizata.

Scandalul plagiatului a izbucnit la putin timp dupa sustinerea tezei, pe 27 mai, cind tinara Andreea Sterian, asistenta in departamentul condus de tatal sau, a obtinut distinctia „magna cum laudae“. Citind pe Internet rezumatul in engleza al tezei, sustinuta in doar doi ani de la admiterea la doctorat, prof. dr.

Niculae Puscas a constatat ca aceasta abordeaza teme de Optoelectronica studiate deja in departament de catre mai multi profesori. „Pentru a ma lamuri, m-am dus la Academia Militara sa o vad, dar mi s-a spus ca este la secret“, declara Niculae Puscas.

Dupa insistente si interventii, acesta a reusit totusi sa consulte lucrarea. „In capitolul IV, rezultatele experimentale prezentate ca originale au fost obtinute si publicate prima data de cadrele didactice din Laboratorul de Optica Integrata si de studentul Cristian Albu in teza lui de licenta din 2001“, sustine Niculae Puscas.

„Rezultatele din capitolul IV au fost cerute mai de mult de domnul Sterian“, spune si profesorul Gheorghe Stanciu. In ceea ce priveste alte doua capitole din carte, contestatarii sustin ca prezinta simulari teoretice cunoscute in domeniu inca din anii ’70.

Ministerul poate reevalua teza

Coordonatorul de doctorat, generalul in rezerva Emil Cretu, spune insa ca Andreea Sterian studiaza tema cu pricina inca din anul II de studentie. „Fetita asta doar a invatat toata viata. Toata teza a fost facuta pe baza unor lucrari la care a fost autor sau coautor“, sustine tatal doctorandei, Paul Sterian, secretarul general al Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica.

El sustine ca acuzatiile nu sint decit o incercare de razbunare a colegilor sai, instigati de fostul sef de departament sa determine noi alegeri.

Contestatia a fost trimisa deja la minister, profesorii cerind reevaluarea tezei de catre o alta comisie. „Nu este posibila reevaluarea tezei atita vreme cit in comisie au fost mari specialisti in domeniu“, crede Emil Cretu, nominalizindu-l printre acestia pe rectorul Universitatii „Hyperion“, Ion Spinulescu.

Cu totul intimplator, acesta se afla si el in centrul unui scandal de plagiat, fiul sau acuzind-o pe mama sa vitrega, prorector in institutie, ca a promovat dupa ce le-a plagiat lucrarile.