Cateva zile am fost asaltat de ziaristi preocupati de influenta anuntatei demisii a premierului si a posibilelor alegeri anticipate asupra economiei si finantelor tarii. Le-am raspuns invariabil ca, pentru economie, este fundamental sa se poata curata justitia, efectiv si fara compromisuri, chiar daca pentru aceasta am avea doua-trei luni un guvern interimar.

Un astfel de cabinet, cu puteri intarite de decizie, ar fi putut, paradoxal, sa-si vada de treaba mai bine, ferit de reflectoarele media, decat o poate face unul hartuit politic si mediatic.

Oricare solutie politica se va impune, este vital pentru tara si pentru intrarea in UE ca executivul, orice statut ar avea el, sa adopte si sa deruleze in termen toate masurile convenite cu UE, privatizarile BCR si CEC; Romgazul si celelalte care, toate, trebuie continuate coerent si imperturbabil. Cainii vor latra, dar caravana guvernarii poate trece.

Vad prin presa „ingrijorari” la „oamenii de afaceri”. Las’ ca unii dintre ei nici nu prea mai fac afaceri, ci ii „reprezinta” doar pe cei harnici care, har Domnului, fac.

Acestia se feresc de viermuiala alarmista, isi dezvolta afacerile si atrag investitori care, nici ei, nu stau cu ochii in ziare sau la talkshow-uri, ci stiu ca Romania va intra in UE si ca orice investesc aici va creste in valoare.

In plus, romani si straini, oamenii de afaceri stiu - si o si spun - ca, daca se curata justitia de dinozaurii prematur declarati „inamovibili”, insesi afacerile lor vor merge mai bine, ca-si vor putea gasi dreptatea mai drept si mai repede, ca nu-si vor mai primi despagubirile ciuntite, ca debitorii fraudulosi nu le vor mai rade in nas.

Cam in acelasi sens scria despre Bulgaria - subliniind caracterul eliminatoriu al lipsei de reforma in justitie - autoritarul „The Economist”, cu excelente surse la Bruxelles: „Fara o majoritate de 2/3 in parlament, nici Bulgaria (si mai cine, intreb eu) nu va putea promova o procuratura mai eficace si judecatori mai responsabilizati” si „coruptia in randul procurorilor si judecatorilor face sa

nu se poata obtine condamnari, desi exista toate probele necesare”.

Multi stim, si mai stie si Bruxellesul, ca la noi pervertirea justitiei este chiar mai adanca decat in Bulgaria.

La ei este vorba in primul rand de crima organizata, cu efecte circumscrise la economia subterana, pe cand noi avem o coruptie cu adevarat institutionalizata, care macina insasi baza morala si economica a societatii, generand apatie si cinism si transferand masiv resurse de la cei competitivi la „clientii” economici si la „patronii” lor politici.

Printre acestia din urma se gasesc cei ce deplang „dislocarea justitiei”, de fapt a procurorilor si judecatorilor pe care, efectiv sau doar ca aliniere politica, ii „au in buzunar”.

De aceea nu cred ca un posibil „compromis” carpit in ce priveste reforma - care trebuie sa ramana taioasa - in justitie ar sluji cu adevarat interesele intrarii Romaniei in UE si cu atat mai putin interesele importante si de lunga durata ale economiei romanesti si ale oamenilor de afaceri, romani si straini.

Sa nu ne fie deci frica de guvern interimar si anticipate, daca se va dovedi ca aceasta este singura cale pentru a face o autentica reforma in justitie.

P.S. De 14 Iulie, „Vive la France!”, la a carei scoala de stat din Bucuresti am facut primii trei ani de primara. Dar a venit vara lui 1948...