Sute de mii de hectare cultivate cu grau au fost transformate de ploile care s-au abatut asupra Romaniei in veritabile orezarii. Producatorii sustin ca pe aproape 90% din suprafata cultivata graul a incoltit in spic in diferite stadii, fiind in mare parte compromis pentru panificatie.

Nici pe calitatea graului recoltat in zonele mai putin afectate de ploile din ultima vreme nu se poate miza, aceste cantitati neputand fi uscate, ca urmare a lipsei uscatoarelor din bazele de receptie. Samanta pentru infiintarea de noi culturi este, de asemenea, compromisa.

Specialistii sustin ca, in silozuri, se mai afla acum doar cateva zeci de mii de tone de grau, care ar putea sa ajunga pentru panificatie maximum doua saptamani. In ciuda situatiei extrem de critice, oficialii din Ministerul Agriculturii au declarat calamitate doar 97.000 de hectare.

Aceiasi oficiali ne vand si pielea ursului din padure, anuntand linistiti ca se poate conta pe 1,2 milioane de tone de grau, desi grosul rezervelor de anul trecut au fost scoase din depozite, mizandu-se pe resursele aflate in gospodariile populatiei.

Este de asteptat, insa, ca micii producatori sa nu-si vanda aceste rezerve, mai ales in contextul in care stiu deja ca in acest an nu vor recolta decat pierderi.

De pe cea mai mare parte a suprafetelor cultivate cu grau vor fi recoltate in aceasta vara fie doar pierderi, fie, in cel mai fericit caz, grau furajer. Incoltirea in spic a boabelor de grau va conduce la diminuarea continutului de proteine, la diminuarea continutului de gluten, deci implicit la o calitate inferioara a graului.

In urma unor evaluari preliminare, producatorii agricoli sustin ca peste 90% din suprafetele cultivate cu grau sunt afectate, in urmatoarele trei zile putand fi cuantificate mai exact pierderile. Autoritatile nu sunt insa foarte ingrijorate, daca ar fi sa-l citam pe secretarul de stat Nicolae Flaviu Lazin, care mizeaza pe o cantitate de peste 1,2 milioane tone de grau din recolta anului trecut.

Optimismul acestuia nu este impartasit si de ministrul Gheorghe Flutur, care ne-a declarat ieri ca peste 58% din suprafetele calamitate erau cultivate cu grau.

Astazi, chiar la prima ora, la Ministerul Agriculturii se va intruni consiliul pe produs pe cereale. Informatia ne-a fost furnizata ieri de ministrul agriculturii Gheorghe Flutur, care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia recoltei de grau din acest an.

Ploile cazute in perioada de recoltat i-a facut pe majoritatea specialistilor sa-si ia gandul de la cele 7 milioane de tone de grau estimate in primavara ca productie de grau pe 2005.

Doar 40% din bazele de receptie au uscatoare

"In toata tara graul a incoltit in spic, peste 90% din suprafetele insamantate fiind afectate de acest fenomen.

Va trebui sa vedem, in urmatoarele trei zile, care este stadiul de incoltire: daca acesta este intre 1 si 3%, graul respectiv va mai putea fi folosit pentru panificatie, daca, in schimb, gradul de incoltire variaza intre 3 si 10%, nu mai putem vorbi decat de grau furajer", a precizat presedintele Ligii Asociatiilor Porducatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

Acesta a declarat ca nu va putea fi asigurata nici samanta pentru culturile care vor fi infiintate in aceasta toamna. De asemenea, nici pe graul deja recoltat nu se poate miza, mai putin de 40% din bazele de receptie si silozuri fiind dotate cu uscatoare.

Invitat in direct de Radio Romania Actualitati, Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, a precizat ca putem sa ne asteptam la o recolta mult diminuata de cereale paioase, mai ales ca ploile cad in perioada de recoltare.

Herea a precizat ca si graul neinundat se afla in pericol de depreciere, ca urmare a incoltirii in spic, ceea ce conduce la diminuarea continutului de proteine, la diminuarea glutenului.

"Nu poti conta pe graul din podul taranului"

Presedintele patronatului morarilor si procesatorilor ROMPAN, Aurel Popescu, spune ca vom avea doua "calitati" de grau in recolta din acest an - furajer si de panificatie. Popescu sustine ca, in perioada urmatoare, vor fi probleme si cu asigurarea cantitatilor de grau necesare panificatiei. "Din graul de anul trecut mai sunt aproximativ 500.

000 de tone in gospodariile populatiei, dar pe graul din podul taranului nu poti conta. In silozuri, exceptand Rezervele Satului, mai sunt doar cateva zeci de mii de tone, care reprezinta necesarul panificatiei pentru doar doua saptamani", sustine Popescu.

In ciuda situatiei extrem de critice, oficialii din Ministerul Agriculturii nu par sa se alarmeze. "Din cele 435.000 de hectare de teren agricol cultivat cu diverse culturi afectate de inundatii, doar 97.500 de hectare sunt calamitate, iar din suprafata totala cultivata cu grau doar 8% este afectata.

Nu este o suprafata foarte mare. Nu trebuie sa ne impacientam, pentru ca mai exista 1,2 milioane de tone de grau de anul trecut - 400.000 de tone in silozuri si restul in gospodariile populatiei. Pe baza acestor stocuri, fabricile de paine pot functiona normal aproape opt luni de zile", a declarat ieri Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Pana la aceasta data, graul a fost recoltat de pe 130.000 de hectare - ceea ce reprezinta cam o treime din suprafata cultivata cu grau, obtinandu-se o productie medie de 3.300 kg/hectar. Lazin recunoaste ca graul ar putea sa piarda mai ales la capitolul calitate, dar nu se arata alarmat de acest lucru, mai ales ca Romania exporta cu succes mai degraba graul furajer decat pe cel de panificatie.