Parlamentul n-a ajuns ieri la consensul cerut de Basescu cu privire la articolele respinse de Curtea Constitutionala din pachetul de legi ale Justitiei. UDMR a votat in Comisii alaturi de PSD. Premierul Tariceanu a anuntat ca demisia guvernului sau e o chestiune de zile. Criza politica intra in linie dreapta si vom avea anticipatele dorite de presedinte.

Desi a stat in umbra, presedintele Traian Basescu este cistigatorul absolut al crizei declansate in ultimele saptamini.

Presedintele Traian Basescu a reactionat ieri oficial, constatind ca „in Parlamentul Romaniei nu s-a gasit o formula pentru promovarea acelor articole din legea pentru care guvernul si-a asumat raspunderea si care sint esentiale pentru o reformare profunda a justitiei.

” In aceste conditii, seful statului a apreciat ca ’’atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu este justificata, avind in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze, justitia fiind o putere fundamentala in stat.”

Prin iminenta convocare a alegerilor anticipate, presedintele Traian Basescu a punctat in doua planuri: in cel politic si in cel al imaginii.

In plan politic, Basescu are avantajul ca, odata cu alegerile prezidentiale din 2009, se vor tine si cele parlamentare – conform juristilor, decalarea celor doua tipuri de scrutin nemaifiind valabila-, avind astfel posibilitatea sa traga dupa el Partidul Democrat.

La capitolul imagine, seful statului are avantajul ca, desi se afla in spatele ideii cu anticipatele, poate poza in cel care a incercat o mediere, de dragul stabilitatii.

Mai mult, el este si cel ce a demonstrat constanta pe parcursul acestei perioade, spre deosebire de Tariceanu care, pe rind, si-a anuntat demisia, a spus ca nu ar mai fi necesara si, din nou, si-a reafirmat decizia de a demisiona.