Pesedistii au lasat impresia ca sunt dispusi sa gaseasca o formula de compromis, dar cand a fost vorba sa treaca la fapte au votat altfel. Raportul comisiilor juridice reunite, reexaminat la cererea Parlamentului, a fost votat chiar daca masurile de reforma a justitiei au fost "ciuntite" pentru ca magistratii sa-si pastreze privilegiile cu care erau obisnuiti.

Concret, interdictia de a desfasura activitatea de judecator sau procuror a fost pastrata doar pentru presedintele si vicepresedintele CSM, chiar daca Guvernul dorise sa fie aplicata tuturor membrilor.

S-a admis totusi ca magistratii, judecatorii si procurorii de la toate instantele, inclusiv de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa nu poata fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare. Judecatorii si procurorii nu sunt insa obligati, multumita parlamentarilor, sa renunte la mandatele de conducere de la Curtile de Apel, tribunale si judecatorii. "Sunt total nemultumit.

N-am cum sa fiu multumit pentru ca partea din lege care viza justitia este clar torpilata", a declarat secretarul de stat Mihai Eftimescu, reprezentantul MJ la dezbaterile parlamentare. (continuare in pagina de politica interna)