Compania miniera Oxus Gold a anuntat ca a ajuns la un acord de principiu cu Eurogold Limited referitor la achizitionarea unor exploatatii aurifere din Baia Mare. Valoarea tranzactiei se ridica la aproximativ 30 de milioane de dolari.

Oxus Gold este o companie englezeasca listata la bursa londoneza si care isi propune dezvoltarea retelelor miniere in fostul bloc sovietic.

Eurogold Limited are un parteneriat joint-venture cu societatea romaneasca TransGold SA, participarea celor doua companii fiind egala.

TransGold SA este compania gasita responsabila de dezastrul ecologic din 2000, singura masura luata impotriva acestei societati fiind reducerea productiei la 85 % din capacitate. Incepand cu anul 1990, din minele de langa Baia Mare, s-au extras aproximativ 45 de tone de aur si 300 de tone de argint.

Obiectul de activitate al companiei Transgold este extragerea si prelucrarea minereurilor neferoase si rare din iazurile de decantare Meda - 4,43 milioane tone de steril, iazul Flotatia Centrala - 10,05 milioane de tone steril si Bozanta - 8,5 milioane tone de aur extractibil.

Pe langa recuperarea metalelor pretioase din iazurile de decantare, Transgoldul preia minereurile aurifere de la Remin si Minvest, societati de extragere a minereului de aur din Romania. Transgold exporta intreaga cantitatea de metale pretioase in Anglia si, mai nou, in Elvetia.