Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, s-a intalnit ieri cu seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, informeaza agentia de presa Flux, citand agentia ucraineana LigaBiznesInform.

Sursa ucraineana nu precizeaza scopul acestei intalniri, insa agentia Flux de la Chisinau aminteste ca, la 2 iunie, secretarul Consiliului securitatii nationale si de aparare al Ucrainei, Piotr Porosenko, a efectuat o vizita la Tiraspol, unde a discutat cu Igor Smirnov planul propus de Kiev privind reglementarea conflictului transnistrean.

Planul de solutionare a diferendului din stanga Nistrului a fost aprobat de Consiliul securitatii nationale si de aparare al Ucrainei la 13 mai. El a fost prezentat de catre presedintele Viktor Iuscenko la 22 aprilie, cu ocazia summitului GUAM de la Chisinau. Documentul prevede intre altele desfasurarea de "alegeri democratice" pentru sovietul suprem de la Tiraspol.

Ulterior, Transnistria a salutat acest plan, chemand Ucraina sa desfasoare trupe de mentinere a pacii in regiune.

Periculosul proiect Sova

Presedintele Voronin a transmis spre examinare deputatilor de la Chisinau un proiect elaborat de ministrul Vasile Sova prin care in componenta Republicii Moldova urmeaza a fi constituita "unitatea teritorial-administrativa sub forma de republica - Transnistria". Parlamentul de la Chisinau urmeaza sa aprobe acest document pana la inceperea vacantei parlamentare, adica 21 iulie.

"Noul" plan prevede dreptul Tiraspolului de a avea o politica externa proprie, parlament propriu si drept de secesiune. Vasile Sova a avansat acest plan dupa un turneu la Moscova si Kiev unde a avut consultari pe tema acestui proiect.

Potrivit primului articol al proiectului propus Parlamentului de la Chisinau Transnistria este denumita republica: "in componenta Republicii Moldova se constituie unitatea teritoriala administrativa sub forma de republica - Transnistria". Acestei entitati politice i se lasa in competenta o serie de atributii, care nu fac altceva decat sa defineasca un stat independent.

Viitoarea republica ar urma sa aiba un organ suprem al puterii legislative - Consiliul Suprem. Acest consiliu va fi ales, conform proiectului, "in baza unor alegeri libere, transparente si democratice, iar pregatirea si desfasurarea alegerilor in Consiliul Suprem al Transnistriei de legislatura I-a se desfasoara, - cu acordul OSCE, de catre Comisia Electorala Internationala cu mandatul OSCE".

Proiectul contine insa o precizare deosebit de confuza: "Temeiul pentru desfasurarea alegerilor libere si democratice il constituie realizarea conditiilor privind democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene, adoptate prin Hotararea Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie 2005.

" BBC noteaza ca aceasta prevedere i-a facut pe participantii la discutia pe marginea acestui proiect sa se intrebe daca mai intai se desfasoara alegeri, ca abia dupa ele sa se aplice conditiile puse de Parlamentul de la Chisinau pentru solutionarea conflictului transnistrean - demilitarizarea regiunii, deci retragerea pana la sfarsitul acestui an a trupelor ruse, si democratizarea regiunii,

astfel incat votul transnistrenilor sa fie scos de sub presiunea unui regim totalitar.

OSCE in favoarea planului Kozak coafat

Imbinarea componentelor utile ale planului Kozak si ale initiativei presedintelui ucrainean Victor Iuscenko ar putea conduce la solutionarea conflictul transnistrean, a declarat presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe sloven Dmitrij Rupel, intr-un interviu acordat agentiei RIA "Novosti".

Rupel a spus ca, deocamdata, nu-si inchipuie cum ar putea fi unite cele doua planuri, mentionand ca acestea trebuie imbinate, astfel ca viitorul document sa nu contina contradictii. "Dupa cum stiti, planul Kozak, foarte avansat si interesant in sine, continea unele probleme, legate de prezenta militara a Rusiei in Moldova.

Cred ca acum toti cunosc prea bine ca asemenea componente trebuiesc lichidate. Planul lui Iuscenko prevede organizarea alegerilor in Transnistria si monitorizarea frontierei moldo-ucrainene", a mai spus presedintele in exercitiu al OSCE, Dmitrij Rupel.

Intalnire intre cele doua maluri ale Nistrului

"Membrii Comisiei Unificate de Control s-au intrunit, joi, intr-o sedinta extraordinara, la solicitarea partii transnistrene, in cadrul careia urmeaza a fi examinate probleme organizatorice", a declarat presei copresedintele CUC din partea Republicii Moldova, Ion Solonenco. El a subliniat ca urmeaza a fi aprobata candidatura copresedintelui din partea Federatiei Ruse, diplomatul Victor sanin.

Solonenco a precizat ca, miercuri, a avut loc o intalnire de lucru a copresedintilor CUC, la care au participat si reprezentantii ambasadelor Federatiei Ruse si Ucrainei. "A fost examinata propunerea Republicii Moldova privind masurile de stabilizare a situatiei din zona de securitate a Republicii Moldova, din 29 iunie curent, care au fost expediate partilor implicate in proces.

Au fost ascultate parerile participantilor la reuniune si s-a convenit asupra pasilor care trebuiesc intreprinsi in continuare: examinarea posibilitatii lichidarii posturilor de graniceri aflate in zona de securitate, problema privind modul de deplasare a politiei si militiei transnistrene, inadmisibilitatea adoptarii deciziilor unilaterale, atat in ceea ce priveste activitatile grupului

operativ, aflat in orasul Tighina, cat si a altor reprezentanti ai organelor de drept. Totodata, raman a fi nesolutionate problema functionarii scolilor, problema deplasarii unitatilor de transport, problema privind darea in exploatarea a podului de pe Gura Bacului, problema respectarii drepturilor omului.

Principala problema a fost, insa, reluarea activitatii CUC, deoarece, incepand cu 19 aprilie, Chisinaul a decis sa nu participe la sedintele comisiei, dupa ce partea transnistreana a refuzat sa indeplineasca hotararea din 15 aprilie privind deplasarea libera a cetatenilor din localitatea Dorotcaia pentru prelucrarea pamanturilor aflate in zona de securitate", a specificat Solonenco