John Travolta, Lisa Marie Presley, Kirstie Alley, Sonny Bono si jazzmanul Chick Corea sunt doar cateva dintre vedetele care se mandresc ca au trecut la religia scientologica. Tom Cruise era de mult cunoscut ca un adept inflacarat al acestei religii, dar in ultimele zile a devenit extrem de mediatizat din aceasta cauza.

Scandalul a inceput in momentul in care actorul a criticat-o, intr-o emisiune TV, pe colega sa, Brooke Shields, ca ia antidepresive, sugerand ca ar trebui sa apeleze la scientologie, afirma AP.

Imediat, Asociatia Americana de Psihiatrie a dat un comunicat in care afirma ca a fost un gest iresponsabil din partea lui Tom Cruise „sa incurajeze oamenii cu probleme psihice sa renunte la tratamentul care ii ajuta”.

Pe de alta parte, actorul mai este criticat si pentru ca isi creste cei doi copii (adoptati in timpul casniciei cu Nicole Kidman) in spiritul acestei religii si pentru ca incearca sa o convinga pe logodnica sa, Katie Holmes, sa treaca la scientologie.

O buna ocazie pentru presa occidentala sa reafirme ca Tom Cruise se lupta pe toate caile pentru scientologie si ca „surse din interiorul Bisericii” au confirmat, neoficial, ca actorul a intervenit chiar pe langa guvernul german pentru recunoasterea religiei in Germania.

Credinta in spiritul nemuritor. Scientologia imparte mintea omului in doua compartimente - analitic si reactiv -, afirma ca experientele traumatizante duc la producerea „engramelor” si ca fiecare om este de fapt „un tetan”, un spirit nemuritor care a fost atat de afectat de aceste engrame incat a uitat ca este nemuritor.

Tot engramele sunt cauza problemelor emotionale sau chiar fizice care nu pot fi vindecate decat prin scientologie. „Audierea” reprezinta metoda de „consiliere” scientologica care consta in examinarea profunda a vietii prezente sau „a vietilor anterioare”, ale celui ce este numit „necurat”. Hubbard a murit in 1986, dar Biserica lui a continuat sa isi gaseasca adepti.

Scientologia isi alege recrutii dintre oamenii influenti, folosind metode dintre cele mai diverse: cursuri de pregatire (management, limbi straine, muzica, actorie), societati comerciale (informatica, imobiliare) si metode asa-zis terapeutice (Dianetica, Narconon, Criminon).

Militanti pentru religie

Istorie. „Tatal” scientologiei este scriitorul SF Lafayette Ronald Hubbard, aceasta fiind rodul mai timpuriei sale teorii nereligioase a „Dianeticii”.

Promovare. Nu este nimic neobisnuit ca o vedeta sa isi promoveze religia. Exemple in acest sens sunt Madonna, care a imbratisat Kabbalah, Richard Gere care a trecut la budism si Muhamad Ali, adept al islamului.

Criticii scientologiei afirma insa ca aceasta religie atrage vedetele de la Hollywood pentru donatiile generoase si pentru publicitatea pe care acestea i le pot oferi.

Retete de milioane

Bani. Conducerea „Bisericii Celebritatilor” declara insa ca donatiile incep de la 100 de dolari pentru o „audiere” si ajung la 2.000 de dolari pentru un curs intensiv.

Viteza. Scientologia este religia cu cea mai rapida dezvoltare. Biserica a declarat luna trecuta ca are 4.228 de centre in toata lumea, fata de doar 1.855, cate avea in 2000, si ca a ajuns la 10 milioane de adepti. Dupa spusele intemeietorului scientologiei, Lafayette Ron Hubbard, „cel mai bun mijloc de a deveni milionar intr-un timp scurt este sa intemeiezi o religie”.

"Daca pretuiesti ceea ce ai, vei dobandi intotdeauna mai mult, dar, daca te concentrezi pe ceea ce nu ai, niciodata nu vei avea destul."

Oprah Winfrey,realizatoare talk-show