Scandalul de coruptie de la Volkswagen are ecouri si in India. Autoritatile regiunii Andhra Pradesh din India au platit doua milioane de euro.

In India, „Vashishta Wahan“ inseamna „Volkswagen“. Cind firma „Vashishta Wahan“ a propus autoritatilor din regiunea Andhra Pradesh deschiderea unei fabrici VW, nimeni nu si-a pus problema ca nemtii ar putea da un tun de 2 milioane de euro. Desi a negociat in numele Volkswagen, managerul Skoda/VW Helmuth Schuster a deturnat contributia indienilor prin conturile firmei-capusa „Vashishta Wahan“.

Boardul VW a negat orice legatura cu presupusa filiala indiana „Vashista Wahan“ si nu a luat nici o decizie in legatura cu deschiderea unei fabrici in India, informeaza Deutsche Welle.

Spaga indiana

Guvernul regional din Andhra Pradesh a declarat ca doreste sa trimita o delegatie la sediul VW din Wolfsburg pentru a colabora cu comisia de ancheta care cerceteaza cazul de coruptie si deturnari de fonduri de la Volkswagen. Indienii spera sa-si vada totusi banii incasati de Schuster.

Ministrul Industriilor din Andhra Pradesh, Bosta Satyanarayana, a declarat marti ca Volkswagen trebuie sa returneze banii, in cazul in care concernul nu va construi o fabrica in regiune.

Intre timp, managerii firmei „Vashishta Wahan“ au intrat in colimator. O ancheta intreprinsa de postul de televiziune german ARD a scos la iveala faptul ca unul dintre manageri, Jagadeesh Raja, este in legatura cu reteaua de firme-capusa a lui Schuster printr-o terta firma cu sediul in Dubai.

Cele doua milioane de euro au intrat la mijlocul lunii ianuarie in contul „Vashishta Wahan“ din New Delhi, fiind scoase la citeva zile din tara, la insistentele lui Schuster.

Hartz, prietenul lui Schröder

Scandalul de coruptie din trustul Volkswagen a fost declansat odata cu anchetele publicate in presa germana, in urma carora mai multi manageri si-au dat demisia. Printre ei si fostul manager general de personal VW, Peter Hartz, unul dintre promotorii reformei sociale din Germania, apropiat al cancelarului Schröder.

Boardul director al VW a depus plingere penala impotriva lui Schuster si a comandat si o ancheta interna independenta. In afara de reteaua de firme-capusa a fostului manager de personal de la Skoda, Helmuth Schuster, dezvaluirile privesc cheltuieli personale din conturile firmei, printre altele si pentru prostituate de lux si calatorii in strainatate.

•ioane de euro pentru constructia unei fabrici de automobile VW. Banii au ajuns insa in conturile unei firme-capusa a managerului Helmuth Schuster. Acesta a demisionat acum o luna si este anchetat pentru coruptie.