Contractele de privatizare ale societatilor comerciale vor fi monitorizate mult mai strict de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceasta va avea dreptul sa aplice sanctiuni in cazul in care cumparatorul nu isi respecta obligatiile pe care si le-a asumat la incheierea contractului.

In sedinta de Guvern de ieri s-a hotarat modificarea ordonantei care reglementa urmarirea executarii obligatiilor asumate in momentul privatizarii societatilor comerciale. De asemenea, in cazul in care se decid fuziunea, divizarea, lichidarea, dizolvarea, reorganizarea juridica sau falimentul, cumparatorul este obligat sa comunice AVAS decizia in termen de zece zile.

In forma anterioara, ordonanta nu prevedea un termen in acest sens, stabilit prin contractul de vanzare-cumparare. Ordonanta interzice si exceptarea de la plata dobanzilor a majorarilor sau a penalitatilor de orice fel calculate de AVAS pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale. Aceste prevederi se vor aplica inclusiv contractelor de privatizare care se afla in derulare.