Dintre cele 11 banci care si-au exprimat interesul, doar 10 (vezi tabel) au trecut de evaluarile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ale BNR.

Citigroup a ramas pe tusa

Candidatul care a pierdut calificarile in privatizarea BCR este consortiul format din Citigroup Venture Capital si fondul de investitii Texas Pacific. Acesta a fost taiat de pe lista de Banca Centrala pe motiv ca nu indeplineste conditiile privind reputatia in domeniul financiar-bancar.

Desi Citigroup este pe locul doi in topul celor mai mari institutii financiare din lume, grupul nu s-a inscris la privatizarea BCR prin divizia bancara, ci printr-un fond de investitii, care ar putea avea caracter speculativ.

Lista scurta a fost stabilita la o saptamana dupa ce a expirat termenul in care grupurile interesate isi puteau exprima interesul pentru BCR.

Reamintim ca pe 7 iulie, cand s-au finalizat inscrierile in cursa pentru cea mai mare banca din sistemul romanesc, comisia de privatizare a tras linie dupa ce a numarat 11 candidati. Ofertele acestora au fost luate la puricat pentru a se vedea daca indeplinesc conditiile impuse de statul roman.

Potrivit strategiei si anuntului de privatizare, guvernul vrea „sa marite” BCR-ul cu un petitor care sa fie ori un grup financiar reputat la nivel international, ori un consortiu din care sa faca parte cel putin o banca renumita. De asemenea, membrii comisiei de privatizare au verificat si daca firmele candidate au rating scazut de investitii, acordat de o agentie internationala reputata.

BCR detine o cota de piata de aproximativ 30%, are active de 7 miliarde de euro, circa 12.000 de angajati, iar in 2004 a obtinut un profit net de 162 milioane de euro.

Cine sunt favoritii?

Potrivit analistilor, principalii favoriti la privatizarea BCR sunt marile grupuri financiare ABN Amro, BNP Paribas si Deutsche Bank. „Prima mea optiune ar fi BNP Paribas”, spune Florin Citu de la firma de consultanta BAC Investment. Urmatoarele favorite, potrivit acestuia, sunt ABN Amro si Deutsche Bank. „ABN Amro are sanse mari. Au foarte mult cash la dispozitie dupa ce

n-au reusit sa preia o banca italiana - circa 6 miliarde euro”, afirma Citu.

Un alt analist, care doreste sa-si pastreze anonimatul, spune ca „Deutsche Bank este interesanta pentru Romania. Avem nevoie de banci de investitii pentru ca piata se dezvolta”. Potrivit acestuia, o banca de dimensiunea lui Deutsche va compensa dezavantajul de a nu avea o activitate de retail.

ABN Amro Olanda 97.276 3,2 mld euro

Banca Nationala a Greciei Grecia 15.000

BNP Paribas Franta 94.872 6,5 mld euro

Deutsche bank Germania 65.417 4 mld euro

Dexia Franta-Belgia 24.000 2,2 mld euro

Erste Bank Austria 37.000 1,5 mld euro

Fortis Belgia 51.000 -

KBC Belgia 14.000 2,7 mld euro

Intessa Italia 56.958 2,7 mdl euro

Banco Commercial Portugues Portugalia - 0,5 mld euro