"De astazi, toate efectivele Ministerului Apararii Nationale sunt puse la dispozitia autoritatilor, pentru a actiona in zonele calamitate", a spus, ieri dimineata, ministrul Armatei, Theodor Atanasiu. Imposibilitatea ajungerii pe cale terestra in zonele inundate a facut sa fie nevoie de cargourile aviatiei militare.

Guvernul a alocat 29 de miliarde de lei vechi pentru procurarea de alimente de prima necesitate si combustibil. Acestea vor fi transportate in Moldova numai pe calea aerului. Astfel, un avion Hercules 130, cu capacitate de transport de 14 tone, si mai multe avioane AN26, care pot cara pana la 5 tone, vor transporta alimentele in zonele afectate.

De asemenea, 8 elicoptere salveaza necontenit persoanele ramase izolate si transporta la spital gravidele si bolnavii care au nevoie de dializa sau de alte ingrijiri medicale urgente. Pana in prezent, Ministerul Apararii Nationale participa la operatiunile de salvare cu 1.027 de militari, 16 TAB-uri, 68 de camioane, 20 de autocisterne, 20 de barci pneumatice, motopompe etc.

In incercarea de a traversa o viitura, un TAB a fost luat de ape. Din fericire, militarii care se aflau in el au reusit sa se salveze.

Stare de alerta in Vrancea

Din cauza situatiei critice, Guvernul a decretat stare de alerta in judetul Vrancea, unul dintre cele mai afectate. Luarea acestei masuri a fost necesara pentru ca autoritatile sa poata evacua fortat populatia expusa riscului de a fi spulberata de torente.

"Facem apel la mass-media sa sprijine eforturile depuse de echipele de interventie, informand cetatenii, pentru ca acestia sa fie de acord sa-si paraseasca gospodariile atunci cand li se cere", a cerut purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Ea a subliniat unele cazuri in care localnicii au refuzat sa-si abandoneze casele la cererea autoritatilor, iar ulterior viata lor a fost pusa in pericol de suvoaiele de apa.

Patriarhul Teoctist cheama la rugaciune pentru salvarea de la inundatiile "apocaliptice"

Capul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, crede ca inundatiile care au maturat Romania in ultima perioada sunt "fenomene apocaliptice" si cheama toti preotii din tara la rugaciune. "Chemam parinteste pe preotii, monahii si credinciosii Bisericii noastre sa ingenunchem si sa ne rugam staruitor pentru izbavirea de primejdii si iertarea greselilor noastre", spune PF Teoctist.

Inaltul prelat face un apel catre credinciosii de pe intreg cuprinsul tarii sa ii ajute pe cei care in urma catastrofelor naturale au ramas fara locuinte si sa organizeze colecte pe plan local care vor fi diriguite de ierarhii din teritoriu.

Avertizare de inundatii pentru bucurestenii din cartierul Giulesti-Sarbi

Autoritatile locale au facut, ieri, un apel catre locuitorii din cartierul bucurestean Giulesti-Sarbi sa isi curete santurile din fata curtilor, pentru a nu fi afectati de ploile ce vor cadea in perioada urmatoare. Din cauza precipitatiilor abundente din aceasta perioada, pericolul inundatiilor, in special in zone cu case, este foarte mare. Cel mai vizat este cartierul amintit.

Proprietarii caselor la curte trebuie sa fie atenti sa nu astupe gurile de scurgere a apelor pluviale cu gunoaie si deseuri menajere. Potrivit reglementarilor legale, este interzisa aruncarea sau abandonarea reziduurilor, gunoaielor menajere, resturilor vegetale, a pamantului tehnologic in gurile de scurgere ale instalatiilor de canalizare.

Cei care nu vor respecta sfaturile date de autoritati vor primi amenzi intre 500 si 1.000 RON, adica de la 5 la 10 milioane de lei vechi.