Noapte alba pentru fanii micului vrajitor. A sasea carte din serie se pune in vanzare la ora 2.01 dimineata.

Milioane de fani din intreaga lume asteapta cu infrigurare lansarea mondiala din aceasta noapte a cartii „Harry Potter and the Half-Blood Prince”, disponibila deocamdata doar in limba engleza. Librariile din peste o suta de tari sunt obligate sa puna romanul in vanzare la un minut dupa miezul noptii, ora Londrei - adica ora 2.01 dimineata in Romania.

Versiunea romaneasca se va lansa in noiembrie sau decembrie, la Editura Egmont.

Seria de imens succes „Harry Potter”, de J.K. Rowling, ajunsa la cartea cu numarul sase, istoriseste aventurile unui baietel din Anglia, ostracizat de familia adoptiva.

Harry traieste o viata palpitanta cateva luni pe an, cand este vedeta scolii de farmece de la Hogarts - o lume fantastica, in care ucenicii vrajitori zboara calare pe maturi, personajele din tablouri vorbesc, iar creaturi ingrozitoare tulbura uneori linistea locurilor.

Scurgeri de informatii

Editurile ce detin drepturile de publicare a cartii au impus secretul total asupra continutului noului volum. Cutiile cu carti sunt sigilate, si pe ele e tiparita interdictia de a fi deschise inainte de lansare.

Se stie totusi ca Half-Blood Prince (Printul Sange-Amestecat) e un personaj despre a carui identitate exista detalii ascunse in cea de-a doua carte a seriei, „Harry Potter si Camera Secretelor”. Harry e in al saselea an de studii la Hogarts, are aproape 16 ani si se pare ca se va indragosti din nou.

Saptamana trecuta, o librarie de langa Vancouver, Canada, a pus in vanzare cartea, din greseala, pentru o scurta perioada. Distribuitorul canadian al cartii a reusit insa sa obtina o hotarare ce interzice cumparatorilor sa dezvaluie amanunte.

In statul american New York, o alta librarie a facut aceeasi greseala, iar un baietel de noua ani care cumparase cartea s-a intors cu mama sa sa returneze volumul. „E uimitoare”, a spus baiatul despre carte, din care a apucat sa citeasca doar vreo doua pagini.

Acum doi ani, ziarul „New York Daily News” a publicat inainte de lansare cateva pasaje din volumul al cincilea si a trebuit sa plateasca 100 de milioane de dolari pentru daune aduse Editurii Scholastic prin incalcarea embargoului.

Petreceri pentru fani

Volumul se lanseaza la librariile Carturesti si Noi din Bucuresti si la libraria Carturesti din Iasi. Vor fi petreceri cu vrajitoare si surprize, incepand de la miezul noptii. Strada Arthur Verona (intre Magheru si Pitar Mos) va fi deveni in weekend Diagon Alley, locul de unde vrajitorii cumpara cele necesare pentru magie. La Iasi, fanii vor fi plimbati intr-un tramvai-fantoma.

In aceasta noapte, cartea se va vinde cu 79,9 lei, apoi pretul va fi 99,9 lei.

Milioanele lui Harry Potter

Cartea a inceput sa doboare recorduri inca dinaintea lansarii. Marile librarii din SUA au inregistrat comenzi peste cele pentru „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, care detinea recordul anterior si care ramane inca cea mai rapid vanduta carte din istorie (cinci milioane de exemplare epuizate in 24 de ore).

E posibil ca si acest record sa cada. Editura Scholastic a tiparit deja 12 milioane de exemplare din noua carte pentru piata americana, deci inca un record.