Creatorul bombelor care au ucis, potrivit bilantului inca provizoriu, 54 de oameni la Londra, ranind alti 700, a fost arestat, ieri, la Cairo.

Autoritatile egiptene au anuntat arestarea unui profesor de biochimie din Leeds in legatura cu atentatele de la Londra, in timp ce corespondentul BBC de la Cairo a declarat ca acesta a fost interogat si de experti britanici.

Oficial, Scotland Yard-ul a confirmat doar arestarea, nu si daca persoana retinuta este intr-adevar Magdy el-Nashar, presupusul creator al bombelor si cel care i-ar fi inchiriat teroristului jamaican Lindsey Germail un apartament in Leeds.

In ciuda noii arestari, un nou atentat asupra Londrei este tot mai probabil, a avertizat, ieri, seful Politiei Metropolitane, Ian Blair, care crede ca “mai sunt inca multe celule secrete al-Qaida care actioneaza in Regatul Unit”.

Potentialii teroristi pot fi oameni obisnuiti din comunitatile musulmane, asemenea celor trei pakistanezi si jamaicanului care au comis atentatele de saptamana trecuta, cat timp toti cei 200-300 de islamisti radicali din tara sunt strict monitorizati.

Datele privind iminenta unui alt atentat au la baza descoperirea unor mari cantitati de explozibil in Leeds si alte doua orasele din apropierea capitalei. Explozibilii folositi in atentate, precum si cei gasiti sunt artizanali, pista unor bombe de provenienta militara fiind inlaturata definitiv.

Bombele in curs de fabricare descoperite au la baza substante extrem de volatile, dar care se gasesc in comert. Stabilizarea acestora presupune un artificier priceput, care este cel mai probabil egipteanul Magdy el-Nashar, profesor de chimie la Universitatea din Leeds si despre care s-a aflat ca studiase cinci ani in SUA.

Expertii cred ca o persoana fara pregatire s-ar arunca in aer accidental inainte sa finalizeze bombele, de aceea perchezitiile din ultimele zile s-au efectuat foarte precaut, cu evacuarea persoanelor si chiar inchiderea spatiului aerian din apropierea respectivelor locuinte.

Aceste prime succese ale investigatorilor lasa loc altor intrebari. Prioritara este identificarea celorlalte celule care ar fi beneficiat de bombele concepute in Leeds, alte nedumeriri fiind legate de traseul lui Hassib Mir Hussain, cel care a aruncat autobuzul 30 in aer, la mai bine de o ora dupa exploziile de la metrou.

Exista suspiciunea ca in acel interval s-ar fi putut intalni cu niste complici. Prin sintagma „organizatorii atentatelor”, politia se refera la cel sau cei care au planificat actiunea, au finantat-o si i-au asigurat suportul moral.

In privinta acestora din urma, Ian Blair este sigur ca provin din Pakistan, Marea Britanie primind sprijinul neconditionat al fostei sale colonii in definitivarea anchetei.

Intre timp, firmele din centrul capitalei au fost invitate sa-si reduca numarul de cai de acces, sa-si ridice bariere de protectie antiterorista si sa-si intareasca efectivele de paza.

Alte masuri preventive, pe care premierul Blair vrea sa le legifereze in urma consultarilor cu opozitia, prevad interzicerea accesului imamilor expluzati din SUA si UE in Regatul Unit si deportarea in Africa de Nord a unor lideri controversati ai miscarii fundamentaliste.

Scepticii considera ca aceste masuri vin prea tarziu, unele publicatii pretinzand ca serviciile de informatii britanice fusesera anuntate de SUA ca se pregateste un atentat precum cel de la Madrid asupra Londrei inca de acum doua luni.