„Harta jafurilor facute in padurile Romaniei se suprapune perfect peste zonele lovite acum de inundatii. Sigur, au fost cantitati enorme de precipitatii.

Padurea, daca nu ar fi fost taiata aiurea, ar fi functionat ca un burete si ar fi limitat cu mult proportiile dezastrului,” a declarat pentru „Gandul” seful Corpului de Control al Ministrului Agriculturii, Gheorghe Tinel. Domnia sa ne-a dat ca exemplu zona Bacaului. „Valea Trotusului capatase renumele de Valea Siriei.

Asta de la mafia araba care, sprijinita de clica PSD-ista de la Bacau, a facut zob padurile. La Comanesti, acolo unde Trotusul a ras un cartier de case, s-au predat la privati paduri din grupa I de protectie, desi legea 18 interzice acest lucru.

Au fost cazuri de punere in posesie a padurilor pe baza unor bilete de mana date de primar. Pasul urmator a fost taiarea la ras a arborilor si vanzarea lor pe nimic, la gaterele arabilor”, spune seful Corpului de Control.

Ion Pavelescu, specialist in domeniul Silviculturii, explica dezastrul provocat de inundatii in Bacau folosindu-se de cifre: „A plouat cu peste 100 de litri pe metru patrat, ceea ce e enorm. Daca, insa, mafia araba nu facea jaf pe Valea Trotusului, viitura n-ar fi lovit cu atata intensitate.

Cifrele spun totul: din 1990 si pana in 2000, in tara, au fost taiate la ras, defrisate si bracuite 50.000 de hectare de padure. Din acestea, Bacaul avea 7.000 de hectare, deci, 15 procente din total. Tot pe 10 ani, dintr-un total de 2 milioane de metri cubi de arbori taiati nemarcati, deci ilegal, Bacaul se inregistra cu 900.

000 de metri cubi, deci in Bacau se taia jumatate din arborii ce erau doborati ilegal pe intreaga tara! Intr-un singur canton de pe Valea Trotusului, la Chiuches, s-au gasit 5.800 de arbori taiati si pentru care padurarul nu avea justificare.

Cum sa nu ai asemenea inundatii in masura in care apa curge acum de pe munte ca de pe un acoperis? In plus, in ultimii ani n-au mai fost bani si pentru lucrarile de corectare a torentilor, deosebit de importante in prevenirea inundatiilor. Ce se poate face pe viitor? In Bacau sunt 13.

000 de hectare de terenuri degradate ce nu pot fi folosite in agricultura. Trebuie facut urgent un plan de impaduriri si, bineinteles, trebuie stopate furturile. De asemenea, ar trebui revitalizata zona imbunatatirilor funciare, lasata de izbeliste in ultima vreme”, spune Ion Pavelescu.

Profesorul Ion Nicolaescu, de la Facultatea de Imbunatatiri Funciare din cadrul Institutului Agronomic din Bucuresti, e de parere ca, macar dupa dezastru, ar trebui sa fie privit cu atentie de catre guvernanti si sa fie regandit sistemul imbunatatirilor funciare din Romania.

Domnia sa este si presedintele Comitetului National pentru Irigatii si Drenaje ce functioneaza sub egida Natiunilor Unite, institut care detine tone de informatii utile in privinta combaterii inundatiilor, date ignorate pana acum. „Pana nu moare omul, nimeni nu-si aduce aminte de noi”, spune amar profesorul Nicolaescu.

Domnia sa e de parere ca inundatiile au scos la iveala o problema de sistem: „ Din 1975, de cand a luat Ion Iliescu Apele cu partea de gospodarire iar Imbunatatirile Funciare au fost trecute la Agricultura, s-a stricat un sistem care functiona foarte bine. In anii ’60 au fost facute digurile care au mai limitat acum pagubele.

Sigur, acestea au fost proiectate cu un grad de asigurare ce putea fi trecut de nivelul deosebit al precipitatiilor. Asta ramane de vazut, trebuie luata la mana documentatia initiala de proiectare. Clima este si ea schimbata. Ploile torentiale sunt din ce in ce mai dese si pe suprafete mici, de unde apele ies ca dintr-un lighean.

Digurile pot fi depasite de aceste schimbari. Mai intai, insa, trebuie vazut de cine apartin aceste diguri. Nimeni nu a intrebat, in fiecare suprafata inundata, cine a detinut digul, care dig tine de Ape si care tine de Imbunatatiri. Oricum, se va intampla ca la noi, la romani, isi vor pasa unii altora vina.

Mai trebuie intrebati si padurarii anumite lucruri. De ce s-au retrocedat si taiat paduri intregi cu rol de protectie? Cine a taiat pe Valea Trotusului si ce bani a luat pe ele?”