Ploile tin cit zarva politica. Dupa virful de 67 litri pe metru patrat, pe ora, meteorologii estimeaza ca vom avea ploi abundente pina in octombrie, cind ar putea avea loc alegerile anticipate.

Vineri a plouat mai putin, dar precipitatiile se mentin cu mult peste normal pina in august. Tot vineri s-au redeschis opt drumuri nationale. Ramin blocate alte zece si 34 de linii feroviare. A crescut in schimb numarul victimelor: 15 morti.

Luna august si septembrie nu vor fi foarte diferite de luna iulie, potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Astfel, cantitatea de apa care va cadea va depasi 30 de litri pe metrul patrat intr-o ora in aceste doua luni. „Anul acesta, ploaia va alterna cu soarele.

Astfel vom avea cinci zile de ploaie si cinci de vreme frumoasa“, spune Ion Sandu, directorul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie.

Potrivit specialistilor, cantitatea de precipitatii cazuta in acest an este una istorica. Astfel, nivelul record a fost atins luna aceasta in Maramures, unde s-au inregistrat 67 de litri pe metru patrat numai intr-o ora.

Viitura a maturat Cernavoda

O noua viitura s-a abatut azi-noapte in mai multe zone ale tarii. Zonele mai afectate sint Valea Trotusului, orasul Cernavoda, unde apele au distrus strazile si au inundat casele si magazinele. Potrivit specialistilor, viitura se indreapta acum spre Comanesti.

Totodata, rafalele de ploaie au continuat si ieri, chiar daca directorul Agentiei Nationale de Meteorologie Ion Sandu spunea ca ploile se vor opri. Pe de alta parte, Ministerul Mediului avertizeaza ca digurile de aparare situate de-a lungul Siretului sint grav avariate.

Zonele cu probleme sint in judetul Vrancea, localitatile Vadu-Rosca, Nanesti si Calieni, precum si Tudor Vladimirescu din judetul Galati unde s-au format brese.

Nota de plata a ultimei nopti de inundatii

Apele din ultimele zile au luat paisprezece vieti omenesti si au facut sa dispara un numar de aproximativ patru oameni. Aproape 12.166 de oameni au fost evacuati. Peste 20.000 de case si anexe gospodaresti au fost inundate, dintre care 368 - distruse.

La acestea se adauga inca 100.000 de hectare de teren agricol si finete, iar 229 de localitati au ramas fara energie electrica. Nici caile de transport nu au scapat de ape. Inundatiile din ultimele zile au reusit sa inchida un drum european (E 85), 17 drumuri nationale si 34 de cai ferate.

Apele au distrus sau avariat 76 de km de drumuri nationale, 395 de km de drumuri judetene si 800 de km de drumuri comunale. Cele mai afectate sint judetele Vrancea, Galati si Braila. 425 de poduri de legatura cazute sau avariate, 749 de podete si 75 de scoli.

Doua dintre cele patru avioane cu mincare s-au pierdut

Autoritatile transporta in zonele calamitate zeci de mii de litri de ulei, tone de zahar si piine. Totusi autoritatile nu sint multumite. Astfel, la Bacau dintre cele patru avioane care ar fi trebuit sa aterizeze, doua s-au pierdut pe drum, iar ajutoarele nu au mai ajuns.

Totodata, ieri se asteptau in judetul Bacau ajutoare de prima necesitate ca paturi si medicamente.

De asemenea, guvernul a alocat 2,9 milioane de lei noi cu titlu gratuit pentru familiile sinstrate. Ajutorul consta in 72 de tone conserve de porc, 42 de tone de conserve pate, 35 de tone ulei de floarea-soa-relui, 45 de tone de zahar si 242 de tone de motorina.

Guvernul a facilitat transportul a 20.000 de sticle cu apa minerala si 48.000 de piini, care au fost donate de diverse firme private. •

Ziua presedintelui, la capul podului

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au vizitat vineri zonele sinistrate. Presedintele a solicitat constructorilor de la Societatea Cai Ferate IasI, care lucreaza pe santierul de reabilitare a podului de la Maracineni, sa termine lucrarile pina de ziua sa. „Pe 4 noiembrie, vreau sa-mi fac ziua de nastere pe podul de la Maracineni’’, a spus Basescu.

Plecarea precipitata in zonele calamitate a fost cel de-al doilea gest surprinzator al lui Traian Basescu, pe ziua de ieri. In cursul diminetii, presedintele a facut o vizita inopinata la Palatul Victoria, luind prin surprindere pe toata lumea: oficiali ai guvernului, ai Adminsitratiei Prezidentiale, garzi de corp.

Seful statului era extrem de iritat, in sediul guvernului, cerindu-le operatorilor de televiziune, care venisera sa ia imagini, sa nu filmeze.