Rafinariile Petrom ar putea ajunge sa prelucreze titei extras de linga Insula Serpilor. Actionarul majoritar al Petrom, OMV, va cauta petrolul impreuna cu ucrainenii.

Compania OMV a semnat un acord cu societatile Naftogas si Chornomornaftogaz, alaturi de care intentioneaza sa participe la licitatia pentru concesionarea unui bloc petrolier situat in largul coastelor Ucrainei, informeaza un comunicat al firmei austriece.

Regiunea aleasa este Blocul Skifska, situat in zona dintre granita ucraineano-romana si peninsula Crimeea. „Deoarece acest bloc nu a mai fost explorat, poate detine diverse resurse de petrol si gaze“, se mai arata in comunicat. Pe de alta parte, reprezentantii OMV sustin ca nu stiu exact unde ar urma sa efectueze prospectiunile.

Razboiul gigantilor petrolieri

Zona economica din perimetrul Insulei Serpilor se afla in disputa intre Romania si Ucraina. In joc sint rezerve de 10 milioane de tone de petrol si un miliard de metri cubi de gaze naturale. Deja British Petroleum si Shell au incheiat contracte de prospectiuni cu Ucraina. TotalFina Elf a mers pe mina romanilor si va face extractia daca Romania va avea cistig de cauza.

Banca serpilor

Romania se pregateste sa isi sustina cauza la Curtea Internationala de Justitie. Practic, trebuie sa se decida daca Insula Serpilor ar trebui sau nu sa fie luata in considerare la delimitarea zonei econo-mice, a carei raza este de 230 de mile (400 de kilometri). Partea romana sustine ca insula este nelocuita si ca astfel nu are relevanta social-economica.

Ucrainenii, pe de alta parte, incearca sa amenajeze stinca in asa fel incit sa se poata considera ca aceasta are toate caracteristicile unei zone locuite. Dupa ce au inceput sa foreze pentru apa si au deschis un dispensar, ultima masura a Ucrainei a fost sa deschida o sucursala pe insula.

Contract cu statul

OMV a semnat acordul de explorare cu operatorul petrolier al statului ucrainean. Compania Naftogas are 172.000 de angajati si este o societate integrata de petrol si gaze. Aceasta include si cealalta societate semnatara a acordului cu OMV, firma Chornomornaftogaz. Avind 3.500 de angajati, Chornomornaftogaz desfasoara activitati de productie, inclusiv in Marea Neagra si Marea Azov.