Fuziunile si achizitiile de pe piata romaneasca realizate in primele sase luni au inregistrat o valoare de 834 de milioane de dolari, mai mare decit in tot anul 2004. Principalii investitori au fost francezii.

In prima jumatate a acestui an, valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor realizate pe piata romaneasca a fost de 834 milioane de dolari, potrivit firmei de servicii profesionale KPMG, care citeaza un studiu al Dealogic. Studiul exclude privatizarile si prestatiile provizorii.

Principalele atuuri au fost, conform specialistilor, dezvoltarea economica si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. Cel mai atractiv domeniu s-a dovedit a fi cel al telecomunicatiilor. Se apreciaza ca apetitul investitorilor nu va scadea nici in a doua jumatate a anului.

Crestere record

In vreme ce valoarea tranzactiilor din 2004 a fost de 719,11 milioane dolari, in prima jumatate a lui 2005 a ajuns la 834 de milioane de dolari. In primul semestru, suma totala a tranzactiilor a crescut cu 82% fata de a doua jumatate a anului trecut.

Se considera ca o evolutie pozitiva se va inregistra si in a doua jumatate a acestui an. „Cu o dezvoltare economica puternica si in perspectiva tot mai apropiata a aderarii la Uniunea Europeana, este de asteptat ca tara sa ramina un punct de atractie pentru investitori.

Etapele finale ale privatizarii societatilor de stat, in special banci si societati din domeniul utilitatilor, dar si din alte sectoare, pot oferi oportunitati interesante.

Tranzactiile private, aflate inca in faza incipienta conform standardelor europene, ar putea avea o evolutie pozitiva in a doua jumatate a anului“, afirma directorul diviziei de Corporate Finance din cadrul KPMG Romania, Guy Verduystertl, citat de Mediafax.

Topul investitorilor

Cei mai interesati de piata romaneasca s-au aratat a fi francezii. Conform studiului in care s-au inclus tranzactiile incheiate pina la 6 iunie 2005, cea mai mare parte a investitiilor a venit din Franta: o valoare totala de 574,47 milioane de dolari. Oamenii de afaceri autohtoni s-au dovedit a fi activi si ocupa locul al doilea in acest clasament, cu o suma de 109,58 milioane de dolari.

Pe locul al treilea se situeaza Luxemburg, cu 109,27 milioane de dolari, Polonia, cu 27,22 milioane de dolari, Marea Britanie - 6,43 milioane de dolari, Israel - 5,16 milioane de dolari, Grecia - 1,27 milioane de dolari si Italia - 1,26 milioane de dolari.

Bani pe vorbe

Atentia investitorilor s-a indreptat cu predilectie catre telecomunicatii. In acest sector s-au inregistrat tranzactii de 572,21 milioane de dolari. Dezvoltarea rapida a firmelor de telefonie fixa si mobila, precum si a celor specializate in transmisii si date s-a dovedit a fi un indiciu pentru investitori. Mai mult, nivelul investitiilor arata ca piata are un potential mare.

Si productia industriala s-a dovedit a fi atractiva, cu operatiuni de 70,49 milioane de dolari. Domeniile produselor alimentare, textile si productia de mobila au adus in tara 39,2 milioane de dolari, iar finantele si asigurarile au atras 53,43 milioane de dolari.

La nivel global au fost finalizate, conform aceleiasi surse, in aceeasi perioada, tranzactii de fuziuni si achizitii in valoare de 671 de miliarde de dolari. Cele mai importante operatiuni au fost preluarea Sears Roebuck SUA de catre Kmart Holding SUA, pentru 12,41 miliarde dolari si achizitionarea Peoplesoft de catre Oracle, pentru 9,95 miliarde de dolari.

Ramine de vazut daca previziunile optimiste pentru a doua jumatate a anului se vor confirma.