Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, a trecut de partea procurorilor care ancheteaza dosarele economice ale sirianului.

Surse din cadrul Parchetului General ne-au confirmat faptul ca Nasture "a oferit informatii complete" despre afacerile lui Omar, acesta fiind motivul real pentru care dosarul privatizarii frauduloase a societatii "Foresta Nehoiu" a ajuns, atat de repede, pe masa judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

In schimbul colaborarii, anchetatorii l-au scos pe Nasture din primul lot al celor inculpati in dosarul "Foresta", renuntand in cazul acestuia la acuzatia de crima organizata.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la 27 iunie 2005, separarea cauzei lui Mihai Nasture de cea a cumnatului sau "datorita complexitatii deosebite a cauzei si a numarului mare de persoane cercetate".

De asemenea, acum aproape doua saptamani, procurorii au "uitat" sa mai ceara prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Nasture, el fiind, astfel, eliberat din celula Directiei Cercetari Penale.

La momentul retinerii sale in dosarul "Foresta", cumnatul lui Hayssam era acuzat de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani. Conform anchetatorilor, Mihai Nasture si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele in cadrul carora a fost administrator pentru a fi spalate sumele imense de bani obtinute ilegal de catre grupul infractional condus de Omar Hayssam.

Mihai Nasture a intocmit si intreaga documentatie necesara pentru a da o aparenta licita acestor sume.

Mai mult, Mihai Nasture si tatal sau Nicolae Nasture au fost asociati ai SC Best Wood Nehoiu SRL, societate infiintata in vara anului 2001, al carei unic scop era de a prelua atat activele, cat si intreaga activitate si personalul SC Foresta SA Nehoiu, in conditiile in care Hayssam, ca actionar majoritar, nu-si achita ratele aferente contractului de privatizare.

Initial, cei doi au sustinut ca nu au cunoscut niciodata activitatea societatii si ca nu au fost implicati in ea. Anchetatorii au stabilit, insa, ca Omar Hayssam, in calitate de presedinte al grupului de firme "Manhattan", a incheiat contractul de vanzare-cumparare a actiunilor avand ca obiect privatizarea SC Foresta SA Nehoiu.

Ulterior, Hayssam a dispus vanzarea activelor societatii, indeosebi terenuri. Banii "spalati" prin firmele cumnatului sau Mihai Nasture, urmau sa fie folositi in vederea achitarii unor obligatii financiare uriase catre bugetul de stat.

In aceeasi perioada, octombrie 2001 ? iulie 2004, anchetatorii au stabilit ca au fost incheiate numeroase contracte de "vanzare-cumparare de terenuri si alte active ale societatii privatizate intre SC Foresta SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional, cum ar fi SC Valverde SRL, SC Ssanyong Trading Romania SRL, SC Optil Exim SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC

Dunarea International SRL si SC Manhattan Enterprises SRL".

Numele lui Mihai Nasture a mai fost intalnit, pe post de "paravan", si in cazul privatizarii societatilor Moldosin Vaslui si Polirom Roman. Combinatul de fire sintetice Moldosin SA Vaslui a fost privatizat si achizitionat de cumnatul lui Hayssam in 2003.

Acum fabrica se afla sub administrarea speciala a Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, cu datorii de 109 miliarde de lei la bugetul statului. O soarta asemanatoare a avut si societatea Polirom din Roman, care a fost cumparata, la sfarsitul lui 2003, de catre Nasture, la un pret mai mult decat derizoriu, si apoi a fost vanduta pe bucati.

Emile Raja El Assal a fost primul care l-a vandut pe Omar

Nasture este a doua persoana pusa in libertate in acest dosar dupa ce, la inceputul lunii iunie, Emile Raja El Assal, un alt complice al lui Omar Hayssam, a fost eliberat, la cererea procurorilor, el avand grave probleme de sanatate.

In varsta de 75 de ani, Emile Raja sufera, potrivit anchetatorilor, de grave afectiuni cardiace, el fiind dus, in mai multe randuri, de urgenta, la Spitalul Floreasca. Raja a fost arestat alaturi de Omar Hayssam si de cumnatul acestuia, Mihai Nasture.

In fata instantei, Emile Raja a aruncat si el ca si Nasture intreaga vina asupra lui Hayssam, despre care a spus ca era coordonatorul din umbra al grupului "Manhattan". In acest moment, in dosarul privatizarii "Foresta Nehoiu", alaturi de Hayssam mai sunt inculpati fratele acestuia Omar Mohamad (n.r.

- in lipsa, acesta este dat in urmarire internationala), Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif - pentru crima organizata si bancruta frauduloasa - si notarul public Marilena Carmen Popa - pentru fals intelectual in forma continuata.