Piata locuintelor de vacanta de pe litoralul autohton incepe sa iasa din amorteala prin aparitia a doua proiecte care ofera apartamente de lux cu facilitati deosebite. Incet-incet, apar si oamenii cu bani care vor sa aiba o casa de vacanta la tarmul marii

Mamaia si Costinesti sunt statiunile care tind sa se impuna drept locatii favorite pentru oamenii cu dare de mana care prefera confortul propriei case in locul unei camere de hotel. Insa, in acest moment, nu exista decat doua oferte de complexuri rezidentiale care corespund, alaturi de alte doua care au fost deja finalizate.

Blocul Hera din Mamaia

Intr-o zona de basm, la Mamaia, intre Marea Neagra si lacul Siutghiol, se construieste Complexul Hera, un imobil cu apartamente de lux. Este o cladire care are sapte niveluri (P+5+6 retras), cu o suprafata totala de 5.600 mp, amplasata pe un teren de 3.000 mp.

“Cele 30 de apartamente pe care le include vor oferi tot confortul unui hotel, insa vor avea acea personalizare specifica unei case proprietate particulara. Mai mult, blocul va avea propriul cabinet medical si personal pentru baby-sitting.

De asemenea, vor exista un salon de frumusete, sala de sport, piscina si parcare”, a declarat Eugen Paternic, broker in Departamentul de Vanzari Rezidentiale al companiei Regatta, promotorul exclusiv al proiectului.

Complexul Hera are 6 apartamente pe nivel, iar la ultimul etaj doua penthouse-uri. “Exista trei tipuri de apartamente cu suprafete de 130 mp, 104 mp, 152 mp, precum si un tip de penthouse care are 240 mp”, a mai spus reprezentantul Regatta. Antreprenorul general al lucrarilor este firma Tira Construct, iar proiectarea constructiei este asigurata de societatea Pyramid Constanta.

Valoarea totala a investitiei se ridica la 2,5 milioane de euro.

Constructorul practica preturi promotionalE pana la 20 august 2005. “Un metru patrat construit costa 730 euro fara TVA. Astfel, apartamentul cu suprafata cea mai mica se poate achizitiona cu 90.000 de euro, iar penthouse–ul ajunge la 190.000 euro”, a declarat Eugen Paternic. El a adaugat ca finisajele sunt de cea mai buna calitate, la fel ca si materialele de constructie.

Complexul Maria din Costinesti

Cei carorA nu le place statiunea Mamaia pot sa se orienteze spre Costinesti. Aici, chiar in zona epavei, se va construi complexul Maria, format din trei cladiri interconectate, structurate pe cinci niveluri - P+4. }armul poate fi admirat de pe terasa sau chiar din living, toate apartamentele avand vedere la mare.

Cele 30 de locuinte se impart in mod egal in 15 apartamente de cate doua camere si alte 15 de cate trei camere, ale caror suprafete sunt de 62 mp, respectiv 90 mp, pentru cele de trei camere. Lucrarile la Complexul Maria au inceput la 1 iulie, iar finalizarea lor este programata pentru 1 iunie 2006.

“Deja au fost cumparate sapte apartamente, iar opt sunt rezervate. Trebuie sa subliniez faptul ca, pana la 15 august, cumparatorii beneficiaza de o promotie speciala, unitatile locative costand doar 50.000 euro apartamentul cu doua camere, respectiv 75.000 euro cel de trei camere”, a declarat Eugen Paternic. Acesta a adaugat ca apartamentele pot fi cumparate fie cu banii jos, fie in rate.

Pentru sistemul de plata in rate care se intind pe parcursul unui an se achita 30% avans, 40% in perioada de executie si inca 30% la receptia apartamentului.

La concurenta cu hotelurile

Putini romani au propria casa de vacanta pe tarmul Marii Negre. Majoritatea prefera sa se duca la un hotel si sa nu se complice cu intretinerea unei locuinte pe care o viziteaza numai la sfarsit de saptamana sau in concedii.

In plus, sezonul turistic limitat face ca investitia intr-o casa de vacanta exclusiv pentru uzul personal sa nu fie foarte rentabila. Pentru a compensa aceste dezavantaje, investitorii ofera servicii de intretinere si paza pe tot parcursul anului.

„Poate anumite persoane spun ca prefera sa mearga la hotel deoarece beneficiaza de servicii speciale, justificandu-si astfel si tarifele exorbitante. Ceea ce foarte putini stiu este faptul ca se construiesc blocuri rezidentiale care ofera servicii integrate ce rivalizeaza cu ale hotelurilor”, a spus Paternic.

De aceea, o buna parte din oamenii care opteaza pentru cumpararea unei locuinte pe litoral doresc ca aceasta sa fie amplasata intrun complex rezidential. Proprietarii vor sa gaseasca piscina curata, flori si iarba verde atunci cand vin aici cateva ore sa se relaxeze.

Oferta redusa

Astfel de oferte au lipsit pana acum de pe piata imobiliara constanteana, desi cele cateva blocuri cu apartamente de lux si casele din cartierul Boreal care au aparut in ultimii ani au fost repede inghitite de cerere.

Summer Land, amplasat in apropierea plajei din Mamaia, este primul imobil care a oferit apartamente de vacanta pe litoral. “Pot sa va spun ca noi am promovat primii conceptul de casa de vacanta pe litoralul romanesc, in anul 2002”, spune Leonard Buianu, director la firma TriumfConstruct.

Acesta afirma ca oferta fost bine primita de piata, motiv pentru care anul trecut a fost finalizat cel de-al doilea bloc Summer Land, amplasat perpendicular pe tarm, astfel incat toate apartamentele sa aiba vedere spre mare. Cartierul se compune acum din doua blocuri care sunt la numai 100 de metri de plaja din Mamaia.

Apartamentele au suprafete generoase, de 100 mp si de 142 de mp, iar preturile la care au fost achizitionate s-au ridicat la 750 de euro/mp.

Agentii imobiliari estimeaza ca acest tip de apartamente vor lua o mare amploare in urmatorii doi ani, concurand puternic hotelurile. Un alt proiect interesant este complexul rezidential Orion, care se va ridica in Constanta. Vor fi doua corpuri de cladiri cu cate 13 niveluri fiecare, amplasate foarte aproape de plaja din Mamaia, spun reprezentantii firmei Eurisko.

Intreaga constructie reprezinta o investitie de sapte milioane de euro.

Boreal, primul cartier de vile

Boreal, primul cartier rezidential de vile, construit de firma Impact, este situat pe soseaua Constanta-Ovidiu-Bucuresti, la 3,5 kilometri de plaja si la mai putin de un kilometru de oras. Desi nu se doreste neaparat un cartier exclusiv cu case de vacanta, o buna parte din cumparatori nu sunt localnici.

Cartierul cuprinde 135 de vile de lux, insiruite si distribuite proportional pe o suprafata de 63.500 de metri patrati. Valoarea investitiei este de 10,5 milioane euro.

Proprietarii pot sa-si personalizeze locuinta dupa propriul gust. Impact propune clientilor peste zece modele pentru vile de tip DeLuxe si alte 20 de tip Prestige, insa proiectele pot fi adaptate dupa dorintele proprietarilor.

In plus, beneficiarii pot opta pentru elemente suplimentare cum ar fi sere sau piscine, mansarde sau echipari speciale, adica isi pot personaliza locuinta si terenul aferent in functie de necesitati si hobby-uri. Vilele din ansamblul Boreal au suprafete construite care pornesc de la 120 mp si pot ajunge la 479 mp. Terenul aferent unei case este cuprins intre 150 mp si 800 mp.

La inceputul lunii martie 2005, ansamblul Boreal era realizat in proportie de 70%, iar zona aflata in constructie era delimitata de cea finalizata in care s-au mutat proprietarii.

ANL vrea sa intre pe piata

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si-a propus sa construiasca un cartier in partea vestica a localitatii Palazu Mare, componenta a orasului Constanta, intre drumul european E60 si lacul Siutghiol, pe o suprafata de 37,5 hectare. Cartierul poarta deja un nume, Theodor Pallady.

Ansamblul are in vedere construirea a 980 de case, din care aproximativ 628 locuinte prin credit ipotecar si 352 apartamente pentru tineri, destinate inchirierii. Locuintele, care vor avea una, doua sau trei camere, vor fi construite in blocuri cu regim de inaltime S+P+2E+M.

Spatiile verzi ocupa o suprafata semnificativa, fiind reprezentate fie prin scuaruri in interiorul ansamblului, fie printr-o zona de parc. Tot aici vor mai fi construite o scoala cu sala de sport, o gradinita, un centru comercial, politie dispensar, club nautic si biserica. Preturile caselor nu au fost inca stabilite, amplasamentul fiind in faza de proiect.

Case de vacanta individuale

Pe piata imobiliara constanteana, costul unei case individuale pleaca de la 25.000 de euro si poate ajunge pana la 250.000 de euro. Costurile variaza in functie de suprafata construita, de calitatea finisajelor, dar mai ales de apropierea de mare. O casa cu patru-cinci camere, cu terase, de unde se poate vedea marea, costa peste 200.

000 de euro, dar exista si locuinte mai modeste, care pot fi cumparate cu 50.000-70.000 de euro, dar sunt departe de plaja, spun agentii imobiliari. Cele mai dorite statiuni sunt Costinesti, Vama Veche, Mamaia si Eforie Nord.